Wuhan vs. New York (Foto: Twitter)
IntervjuPolitikaSvetŽivljenje

Wuhan proti New Yorku, vznik nove sile proti zatonu stare?

Russia Today je objavil članek, v katerem opisuje številne komentatorje dejstva, da je New York za Silvestrovo bil prazen, Wuhan pa poln. Po našem menju je iskanje simbolizma v tem vsaj nekoliko pretirano in če kaj kaže, je to relativna in kratkoročna šibkost zahodnih liberalnih demokracij, ko gre za grožnje, ki prihajajo od zunaj.

Fotografije, ki prikazujejo prazne ulice na Times Squareu, običajno središču veseljačenja na silvestrovo, so se v četrtek zvečer razširile po družbenih omrežjih, več komentatorjev pa je opozorilo, da je bilo razpoloženje v Wuhanu, kitajskem mestu, od koder je v svet izbruhnil covid-19, precej bolj praznično.

Toda kot rečeno. Tale “katastrofizem” in hiperboliziranje trenutne situacije – nam niso pri srcu niti se nam ne zdijo viabilne. Ja, Kitajci so kot enopartijska dikatatura lahko izvedli strožji in kratkoročno najbrž učinkovitejši lockdown in zato so zdaj lahko bili na trgih. A to ne pomeni ničesar velikega in simbolnega v smislu, da to govori že kaj globlje geopolitičnega.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju