GospodarstvokoronavirusZdravje

WHO, STO, MDS in Svetovna banka iščejo pravičnejšo distribucijo cepiv

Svetovni voditelji morajo narediti “novo zavezo”, da se zavzemajo za pravičnejšo distribucijo cepiva Covid-19 na planetu da bi uspeli zajeziti pandemijo in preprečiti “gospodarsko okrevanje v dveh hitrostih”, so v torek zahtevale štiri večje mednarodne organizacije.

Voditelji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), Svetovne trgovinske organizacije (STO), Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in Svetovne banke so G7 pred vrhom Združenega kraljestva junija pozvali k financiranju programa za boj proti pandemiji v vrednosti 50 milijard dolarjev, ki ga je pripravil MDS in je že na ogled na vrhu o zdravju v Rimu.

Takšna finančna injekcija bi omogočila “znatno povečanje proizvodnje diagnostične opreme, zdravil, kisika, medicinske opreme in cepiv za pravičnejšo distribucijo”,  je dejal generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ta znesek bo do leta 2025 omogočil ustvarjanje 9.000 milijard dolarjev za svetovno gospodarstvo, so na tiskovni konferenci povedali štirje voditelji.

Do konca leta se načrtujejo da bo cepljenih vsaj 40% svetovnega prebivalstva, do konca leta 2022 pa vsaj 60% svetovnega prebivalstva.

Predsednik Svetovne banke David Malpass je dejal, da je “ključnega pomena pospešiti dobavno verigo”, da se »skrajša čas iz proizvodnje cepiva na njeno uporabo«.

Številni opazovalci opozarjajo na neenak dostop do cepiv v bogatih in revnih državah, zaostrjajo in podaljšajo pandemijo, ki je doslej izbrisala več kot 3,5 milijona ljudi po vsem svetu.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč