GospodarstvoSvet

Wall Street zdrsnil iz rekordnih ravni

Na WALL Streetu sta v ponedeljek indeksa Dow Jones in S&P 500 zdrsnila z rekordne ravni, cene delnic v tehnološkem sektorju pa so se najbolj pocenile, saj so vlagatelji previdno pred objavo poslovnih rezultatov podjetij v tem sektorju.

Dow Jones je oslabil 123 točk oziroma 0,36 odstotka na 34.077 točk, S&P 500 pa je zdrsnil za 0,53 odstotka, na 4.163 točk, indeks Nasdaq pa 0,98 odstotka, na 13.914 točk.

Potem ko se je tehnološki sektor prejšnji teden dvignil in indeks S&P 500 potisnil na rekordno visoko, so se v ponedeljek pocenile cene delnic tehnoloških velikanov, kot so Amazon, Microsoft in Nvidia. To je posledica previdnosti vlagateljev pred objavo poslovnih rezultatov podjetij ta in naslednji teden.

Lani je tehnološki sektor vodil pot rasti trga za koronakrizo, zato bi poslovni rezultati lahko pokazali, ali so visoke cene v sektorju upravičene.

»Trg je od začetka leta močno skočil, zato potrebuje odmor. Za zdaj gre le za rahlo razprodajo dobička pred objavo rezultatov velikih tehnoloških imen,” pravi Peter Cardillo, glavni ekonomist v Spartan Capital Securities.

Večina podjetij in bank, ki so doslej objavila četrtletna poslovna poročila, je presegla pričakovanja glede zaslužka.

Zato analitiki zdaj v raziskavi Reuters ocenjujejo, da se je dobiček podjetij v indeksu S&P 500 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za približno 31 %, pred tednom dni pa so pričakovali približno 25-odstotno rast.

V 10 od 11 najpomembnejših sektorjev indeksa S&P 500 so se včeraj pocenile cene delnic, saj se je le nepremičninski sektor dvigal.

Med največjimi zgubami je bil zaloga Tesle, saj je cena upadla za 3,4 %, po novici, da je v soboto eno od vozil proizvajalca, po možnosti brez voznika, strmoglavilo v drevo, v nesreči pa sta umrla dva potnika.

In na večini evropskih borza so se včeraj znižale cene delnic. Londonski indeks FTSE je oslabil 0,28 odstotka, na 7.000 točk, frankfurtski DAX pa 0,59 odstotka, na 15.368 točk. Pariški CAC pa se je okrepil za 0,15 odstotka, na 6.296 točk.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč