EvropaGospodarstvoSvet

Wall Street rahlo padel, skrbi inflacija

Cene delnic wall streeta so se v torek nekoliko znižale, po dvigu dan prej, saj se vlagatelji  bojjo za stopnjevanje inflacijskih pritiskov v ZDA.

Dow Jones je padel za 81 točk oziroma 0,24 odstotka na 34.312 točk, S&P 500 pa je zdrsnil za 0,21 odstotka na 4.188 točk, indeks Nasdaq pa se je znižal za 0,03 odstotka na 13.657 točk. Po precejšnjem skoku predvčerajšnjim so ti indeksi izgubili nekaj dobičkov, saj vlagatelji ne želijo tvegati, dokler ne bo jasna slika inflacije. Ta teden bo izšlo poročilo o osebni potrošnji ZDA, ki bi lahko narisalo jasno sliko o tem, na kakšni ravni se vodi inflacija.

Pred dvema tednoma so poročali, da so se cene življenjskih potrebščin v zadnjih 12 letih zvišale z najvišjo stopnjo, kar je povečalo zaskrbljenost glede inflacije in povečalo negotovost na trgih.

Medtem ko vodilni v centralni banki ZDA iz dneva v dan pravijo, da bi morala biti krepitev inflacije začasna in bo nadaljevala s spodbujanjem politik, se vlagatelji bojijo, da bo kmalu Fed prisiljen zmanjšati dražljaje, ki je za leto dni podprlo oživitev gospodarstva po kronaciji in rasti na Wall Streetu.

Nedavno objavljene minute z zadnjega zasedanja Feda so pokazale, da je več vodilnih v Fedu prepričano, da bi se morala v primeru nadaljnjega hitrega rasti gospodarstva kmalu odpreti razpravo o zmanjšanju vladnega programa za odkup obveznic, ki se je začel za izboljšanje likvidnosti finančnega sistema in za zmanjšanje obrestnih mer.

Med najpomembnejšimi sektorji indeksa S&P 500 so se včeraj najbolj pocenile cene delnic v energetskem sektorju, za več kot 2 %, nepremičninski sektor pa je bil med največjimi pridobitelji, z dvigom 0,3%.

S&P 500 je pred kratkim 4,3 odstotka pod rekordno vrednostjo, doseženo 7. maja, od te ravni oddaljen le 1 odstotek, saj so si delnice v tehnološkem sektorju od takrat opomogle.

Tudi evropske borze so včeraj previdno trgovale. Londonski FTSE se je zmanjšal za 0,31 odstotka na 7.029 točk, pariški CAC pa se je znižal za 0,28 odstotka na 6.390 točk. Frankfurtski DAX se je medtem povečal za 0,18 odstotka na 15.465 točk.

Avtor: LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa