foto: Dreamstime
LokalnonaravaV fokusuzanimivoŽivljenje

Vzhodnoštajerska medvedja transverzala: »V Lipoglavu sinoči opazili medveda«

Medvedi so spremenili svoj modus vivendi in operandi. Zbudili so se prehitro in še hitreje so podali na pohode po nižjih predelih. O tem pričajo v zadnjih tednih informacije o gibanju in zadrževanju le teh. Pred dnevi so poročali da je bil viden na območju Pake in na poti proti Vitanju, kasneje že na Stenici. Sinoči pa so že bili policisti obveščeni s strani občana, da je v Lipoglavu, na območju Policijske postaje Slovenske Konjice, opazil medveda. S posnetka je razvidno, da gre za medvedjega mladiča, ki je hodil po cesti pred občanom in nato stekel v
bližnji gozd.
O pojavu medveda so obvestili predstavnike Lovske družine Loče, ki so pregledali območje.
Glede na to, da se bodo danes mnogi odpravili na tradicionalne prvomajske pohode opozarjamo občane  predvsem na območju Loč, Ponikve in Slovenskih Konjic, naj bodo kljub temu, da je možnost srečanja z medvedom majhna, na njegovo prisotnost pozorni. Glede na smer gibanja in spremljanja njihovega »popotovanja«, lahko sklepamo oziroma se oprimemo predvidevanja enega od lovskih funkcionarjev , ki je menil da se gibljejo naprej proti Boču in Donačke gore. In verjetno naprej proti Hrvaški in bližnjim Zagorskim hribovjem.

Zato se mi dozdeva da imajo neko zamišljeno pot oziroma kar Vzhodno Štajersko »medvedjo« transverzalo.

Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj  namreč predstavljamo naravnega sovražnika.  Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo
med medvedko in mladiči.

Problem na sprehajalnih poteh lahko  predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika.
Kljub temu, da  je možnost srečanja z medvedom majhna, naj  se na omenjenem območju  pohodniki  čim  manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se bo praviloma umaknil. Pse naj imajo na povodcih.

Kljub praznikom in sproščenosti( kolikor je to možno v današnjem času) pazite kako se gibljete, pa se ne oddaljevati od ljudi s katerimi ste skupaj na pohodu. Pa pogovarjajte se med seboj!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno