Foto: Arhiv občine Duplek
Dogodki in prireditveLokalnoV fokusuŽivljenje

,,Vurberžane,, razveselile napovedi epidemiologov: »Narodnozabavni festival bo!«

Napovedi epidemiologov, da Slovenija izpolnjuje pogoje za prehod v zelen fazo, ki omogoča tudi organizacijo različnih prireditev, mednje sodijo prav gotovo tudi festivali, so organizatorje najprestižnejšega festivala na sončni strani Alp navdale z optimizmom. Odločili so se, da 29. Vurberški festival pripravijo na dan državnosti, torej 25. junija, in 30-letnico samostojnosti Slovenije obeležijo tudi s 14. novimi skladbami, kolikor bo namreč nastopilo ansamblov na letošnjem festivalu.

Letos brez javnega izbora, a skozi »sito« posebne komisije

Festival, ki je izjemno cenjen med glasbeniki in ljubitelji narodno-zabavne glasbe, organizira Turistično društvo Vurberk in skoraj vsak ansambel, ki ima v sestavu »frajtonarico«, želi nastopiti na atraktivnem grajskem dvorišču na Vurberku. »Za vse minule festivale smo po prejemu prijav ansamblov, ki so izpolnjevali razpisne pogoje, pripravili javni izbor, kar dvajsetkrat v Podnanosu v Vipavski dolini. A za letošnjega, ki je sicer bil načrtovan za minulo leto, zaradi situacije z novim koronavirusom tega ni bilo. Vseeno je posebna komisija, ki jo je določil organizator, izmed 19 prijavljenih ansamblov pregledala prijave in poslušala izvedbo skladbe, s katero se je ansambel prijavil na razpis. Delo članov komisije je zagotovo bilo zahtevno, odločitev pa strokovna, tako, da bodo na 29. Vurberškem festivalu nastopili resnično tisti, ki si to tudi zaslužijo,« je povedal Zdravko Geržina, tehnični organizator festivala.

Tekmovalna skladba mora biti povsem nova

Na praznični petek, 25. junija, se bodo ljubiteljem diatonične harmonike ter dvo in večglasnega petja na dvorišču vurberškega gradu predstavili ansambli PIK iz Šentjurja, Špadni fantje iz Vipave, Raubarji iz Škofje Loke, Brloga iz Šentilja v Slovenskih goricah, iz Slovenj Gradca ansambla Itak in Vez, Neli in muskontarji iz Vremskega Britofa, iz Metlike prihajajo člani ansambla Andreja Bajuka, s Cola Gregorja Kobala in iz Nove vasi Tomaža Rota, z Dolenjske Šentjanci, Posluh iz Vitanja, iz Novega mesta Poziv s Ksenjo Šašek ter Galama iz Poljčan. »Poleg tekmovalne skladbe, ki mora biti povsem nova, bo vsak ansambel za ‘ogrevanje’ zaigral še skladbo iz bogate zakladnice ansambla Lojzeta Slaka. V spomin na legendarnega frajtonarja se na festivalu ansambli potegujejo za plaketo Lojzeta Slaka, ki jo za izvedbo podeljuje strokovna žirija, v njihovi domeni pa je tudi plaketa Jožeta Šifrarja, preminulega Slakovega pevca, ki jo prejme ansambel za najboljšo vokalno izvedbo. Na festivalu sodelujejo tudi radijske postaje Slovenije in nagradijo najboljšo skladbo, komisija za besedila podeli tri plakete, najboljšo letos prvič poimenovano po izjemni tekstopiski Faniki Požek, ki je spisala nepozabne stihe številnim ansamblom in na Vurberku prejela kar 14 nagrad. Tudi občinstvo bo izbralo najljubši ansambel in podelilo posebno plaketo, medtem ko bodo njihovi glasovi ter ocene strokovne žirije ter radijskih postaj odločale o najprestižnejših festivalih nagradah, bronastem, srebrnem in zlatem zmaju,« je pojasnil Geržina in nadaljeval, da bo skulpture zmajev izdelala umetnica tega posla Bernarda Kovačič iz Šmartnega ob Paki, od koder je tudi za organizatorje vurberškega festivala Jože Napotnik, avtor scenskih del. O posebni nagradi bodo odločali tudi poslušalci in gledalci radia in televizije Veseljak, in sicer z glasovanjem, ki ga bodo pripravili v okviru promocije festivala.

Tudi letos ista voditelja

Že tretje leto zapored bodo voditeljske »niti« v rokah Maje Oderlap in Klemna Bunderle, ki sta nasledila legendarni voditeljski par Ido Baš in Janeza Toplaka ter sta izjemno dobro sprejeta na festivalskem odru.

Vstopnice že v prodaji

In še pomemben podatek: Organizatorji bodo vstopnice dali v prodajo šele po 1. juniju, ko bodo ukrepi za zajezitev covida-19 omogočali ogled festivala v živo vsem, ki si to želijo, rezervacije pa na Vurberku sprejemajo na elektronskem naslovu [email protected].

( uredništvo)

Mogoče vam bo všeč