Svet

Vse več dokazov je, da Putinova tajna služba GRU po vsej Evropi ustvarjaja kaos.

Dramatični dogodki v tem tednu so ponovno v center pozornosti postavili GRU, rusko vojaško obveščevalno službo s pomočjo katere ruski predsednik Vladimir Putin izvaja hibridno vojskovanje, destabilizacijo, vdore in atentate po vsem svetu – od ZDA in Velike Britanije do Črne gore, Ukrajine in Češke republike.

Prav na Češkem so v noči s torka na sredo aretirali več kot 10 čehov, ki delajo pod poveljstvom agentov GRU. Češka policija sumi, da so priporniki uredili potovanja češkega državljana v ukrajinsko regijo Donbas, kjer so se v ukazih GRU, ki so prispeli iz ruskega veleposlaništva v Pragi, udeleželi spopadov na strani proruskih separatistov proti ukrajinski vojski.

Veliko nočno akcijo češke policije: Ljudje, ki delajo za Putinove agente aretirali

Samo nekaj dni prej je v soboto Praga izgnala 18 ruskih diplomatov, ki jih je “identificirala kot osebje tajne službe”. Rusija se je nato v ponedeljek odzvala z lastnim izgonom ducata čeških diplomatov v maščevanje.

“Zavezniki izražajo globoko zaskrbljenost zaradi destabilizacijskih ukrepov, ki jih Rusija še naprej izvaja na celotnem evroatlantskem območju, vključno z ozemljem zavezništva, in so v celoti solidarnostni s Češko republiko,” je Nato v četrtek dejal v izjavi o podpori svoji članici,.

Utemeljen sum praške enote 29155 GRU za češko eksplozijo

Razlog za češko izgon je dramatično odkritje, da vrsta skrivnostnih eksplozij, ki so se zgodile v izlitih municij leta 2014 v čeških Vrbeviceh, 330 km jugovzhodno od Prage, ni bila nesreča, ampak delo agentov ruske GRU.

“Obstaja utemeljen sum vpletenosti častnikov ruske obveščevalne službe GRU, enota 29155, v eksplozijo skladišča streliva na območju Vrbetice,” je na srečanju, ki je bil v živo prikazan na televiziji, dejal češki premier Andrej Babiš.

Skrivnostna eksplozija in Putin morilci: Kaj stoji za veliko zavlačevanje med Rusijo in Češko

Čeprav je Babiš kasneje poudaril, da to ni državni terorizem, saj cilj ni bila češka država, temveč zasebni bolgarski preprodajalec orožja Emilian Gebrev, drugi, kot je opozicijski poslanec Petar Fiala, menijo, da je točno to – ruski državni terorizem na tleh članice EU in Nata.

Skladišče je pripadalo bolgarskemu prodajalcu orožja, ki je bil kasneje zastrupljen

Dokazi, ki so jih odkrili češki preiskovalci, povezujejo eksplozijo z dvema agentoma enote GRU 29155, katerih naloge so po navedbah zahodne obveščevalne službe sabotaža, subverzija in atentati.

Šest mesecev po eksploziji na Češkem je aprila 2015 v Sofiji nenadoma zbolel bolgarski preprodajalec orožja. Ko so ga izpustili iz bolnišnice, je spet zbolel. Kljub sumu zastrupljanja bolgarski preiskovalci do zastrupljanja nekdanjega dvakratnega rusko-britanskega vohuna Sergeja Skripala leta 2018 niso ugotovili strupa ali storilca.

Gebrev, menijo analitiki, se je našel edini, ki je bil tisti, ki so ga napadli Putinovi morilci zaradi prodaje orožja številnim državam, vključno z Ukrajino, za katero Moskva ni bila v interesu pridobivanja orožja – ali zato, ker je predstavljala konkurenco ruskim preprodajalcem orožja. Eden od njih naj bi bil povezan z GRU. Eksplozija Gebrevovega skladišča naj bi bila opozorilo ali sabotaža, ki ji je sledil poskus njegovega življenja.

E-pošta povezuje Putinove agente s skripalsko eksplozijo in zastrupitvijo

Češki preiskovalci še ne vedo natančno, kako so razstrelili skladišče orožja, a Čepiga in Miskin sta glavna osumljenca. Kot so za BBC razkrili češki viri, povezani s preiskavo, so glavni dokazi, ki jih povezujejo s to eksplozijo, v kateri sta umrla dva Čeha, elektronsko sporočilo poslano skupini Imex, podjetju, ki je vodilo zadevno skladišče.

V elektronskem sporočilu so se tisti, ki so ga poslali, identificirali kot pripadniki Narodne garde Tadžikistana, Ruslana Tabarova (iz Tadžikistana) in Nikolaja Popa (iz Moldavije). Fotografije, ki so jih imeli na potnih listih, so iste, kot jih je imel osumljenec za poskus umora Skripala v Salisburyju leta 2018. Ta dva sta v okviru domnevnega inšpekcijskega pregleda iskala dovoljenje za obisk češkega skladišča. Skladišče je kmalu razneslo.

Vendar pa so češki preiskovalci ugotovili, da je bilo elektronsko sporočilo poslano iz Rusije, ne iz Tadžikistana. V bazi skype so to e-pošto povezali z uporabnikom z imenom “Andrei O.”

In poveljnik zadevne enote 29155 ruske GRU, kot je razkril New York Times, se imenuje Andrei Averjanov. Vendar pa je verjel, da je uporabil ponaredek ie Andrei Overjanov – zato, Andrei O.

Isti agenti GRU so prišli v Salisbury in zastrupili Skripal, trdi London

Nadaljni, številni dokazi kažejo, da je bila ena od misij, ki sta jo imela Rusa – Anatolij Čepiga in Aleksandar Miškin – atentat na Skripal. Skripal, spomnimo, s hčerko Julijo je marca 2018 v angleškem mestu Salisbury zastrupil skrivnostnim živčnim strupom, ki  je bil izumljen v Sovjetski zvezi. Zdi se, da se je motiv maščeval za sodelovanje z britanskimi obveščevalnimi službami, v 90. in 2000., medtem ko je bil častnik GRU. Skripal je bil na koncu ujet in obsojen leta 2006 zaradi visoke izdaje, potem ko je priznal prodajo informacij Britancem. Leta 2010 je bil pomilostitev v okviru vohunske izmenjave med Moskvo, Londonom in Washingtonom, po kateri se je preselil v Združeno kraljestvo.

Britanski preiskovalci so s pomočjo nevladne nevladne skupine Bellingcat ugotovili, da sta bila Čepiga in Miškin tisti, ki sta v Salisbury prišla z lažnimi potnimi listi (pod imeni Ruslan Bosirov in Aleksandar Petrov) in tam na Skripal posadila strup in ga nanašla na vratno ročico njegove hiše, po kateri sta odletela nazaj v Rusijo.

Aleksandar Petrov in Ruslan Bosirov sta, kot so trdili, dala intervju za televizijo Russia Today po zastrupitvi Skripale, nelahko prek te propagandne platforme, ki britanski in zahodni javnosti zagotavlja, da so v Salisburyju kot turisti. Želeli so si, pravijo, videti znamenitosti v Salisburyju, kot je njena »znamenita katedrala z zvonikom, visokim 132 metrov«. Poleg tega so želeli obiskati bližnji Stonehenge, vendar so se morali zaradi močnega snega in slusha vrniti v London – čeprav tega na posnetkih CCTV, ki so jih zajeli, ni mogoče videti, kar je britanska policija objavila.

Tretji GRU agent, ki je bil v Angliji vpleten v zastrupljanje bolgarskega preprodajalca orožja?

Dejstvo, da so bili hkrati v angleškem mestu, da so skripalci zastrupili, je bilo po njihovem pričanju nesrečno naključje, ki je »v trenutku obrnilo življenje«. Predsednik Vladimir Putin je stal tudi v obrambi in hladno povedal, da so civilisti, ki nimajo nič opraviti s kriminalom.

Istega večera, ko so se zdravniki borili za življenje Sergeja in Julije Skripal, se je ta ruski duo vkrcal na letalo v Moskvo na letališču Heathrow.

Nekdanji direktor GRU Fjodor Lađigin je v prejšnjem intervjuju za uradni časnik ruskega obrambnega ministrstva zanikal tudi, da je obveščevalna služba kdaj izvedla atentate. “Ruska obveščevalna služba, kjer imam privilegij delati že več let (…), se nikoli ni vmešaval v takšna sramotna dejanja, kot jih namiguje Velika Britanija,” je dejal.

Glede operacije na Češkem sta Miškin in Čepiga nato uporabila lažne potne liste z drugimi imeni. Z njimi pa je prišel še tretji GRU agent Sergej Fedotov, za kar je Bellingcat odkril, da je njegovo pravo ime Denis Sergejev. In v tem je še ena povezava z incidenti na Češkem in v Bolgariji. »Fedotov« je bil tudi v Bolgariji, ko so gebreva zastrupili. Poleg tega so bolgarske oblasti odkrile, da so se “Fedotov” in dva druga agenta iz enote 29155 odjavljali v hotel v istem kraju, kjer se nahaja Gebrevov urad aprila 2015. Vztrajali so pri sobi s pogledom na vhod v podzemno garažo.

Gru agenti poskušajo vdreti OPCW v Haagu

Posnetki nadzora, ki so jih bolgarski preiskovalci objavili lani, kažejo, da se eden od treh moških približuje gebrevskemu avtomobilu, parkiranem v garaži, pa tudi v avtomobilih njegovega sina in poslovnega partnerja. In kmalu so zbolela. Verjemite, da je tudi tukaj strup razmaženega na ročaju vrat, v tem primeru avto. Fedotov je odletel iz Bolgarije isti dan, ko je bil Gebrev zastrupljen.

Aprila 2018 so agenti ruske gru poskušali vdreti tudi v računalnike Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu, varnostne službe Nizozemske in več drugih evropskih držav, le nekaj dni pred tem, ko je OPCW vzpostavil nov mehanizem za identifikacijo storilcev napadov s kemičnim orožjem. Neposredni vzrok je bil strupeni napad, natančneje klorni plin, v sirskem mestu Duma leta 2018, za katerega je OPCW ugotovil, da ga je zagrešil sirski režim Bašarja al Asada.

Ruski vohuni so v najeti Citroen C3 v to posadil specializirano opremo in izvidovali teren okoli stavbe OPCW, ki nameravajo vdreti v njihovo wifi omrežje. Vendar pa so jih nizozemska služba spremljala in preprečila njihov kibernetski napad, nato pa jih je ujela 13. aprila 2018. Tri agente so pridržali in izgnali v Rusijo, očitno zato, ker so imeli diplomatsko imuniteto. Nekoliko neverjetno je, da so preiskovalci pri enem izmed njih, Alekseju Morenecu, našli taksi račun, ki ga je pripeljal iz sedeža GRU v Moskvi na letališče – isti dan, ko so ti agenti prispeli na Nizozemsko.

OPCW dal Novicchi na seznam prepovedanih strupov

Istočasno, ko je ruski vohun pripravljal hekerski napad, je OPCW vodil tudi preiskavo, ali je Skripal zastrupil ruski novic. GRU je načrtoval druge napade, zato je preiskovalna porota v ZDA obtožnica več agentov GRU zaradi načrtovanja kibernetskih napadov proti OPCW in kemijskemu laboratoriju Spiez v Švici.

Rush: Uspelo mi je prevarati ruskega tajnega agenta, da mi je povedal, kako so me zastrupili

Na seznam prepovedanih snovi OPCW junija 2020 so bile dodane štiri vrste prepovedanih snovi iz New Yorka z ugovorom Rusije. In nekaj mesecev kasneje je OPCW potrdil, da so pri zastrupitvi ruskega opozicijnega voditelja Alekseja Navala, za kom so se po skupni preiskavi Bellingcata, CNN-a, Ruskega insiderja in Der Spiegla uporabljali agenti FSB, uporabljena vrsta novica, podobna tisti, ki je bila uporabljena za zastrupljanje Skripala.

Ruski hekerji napadajo energetska podjetja v Ukrajini in na Poljskem

Ruski hekerji, povezani tudi s GRU, so oktobra 2018 z novim sofisticiranim virusom napadli tri energetske in prometne družbe v Ukrajini in na Poljskem, kot so ugotovili zasebni preiskovalci slovaškega podjetja za kibernetsko varnost ESET. Dodali so, da je skupina, odgovorna za vrsto prejšnjih napadov, namenjenih ukrajinskemu energetskemu sektorju, uporabila črnoenergetsko zlonamerno programsko opremo, zdaj pa razvija in uporablja novo zlonamerno programsko opremo GreyEnergy.

Prav tako so francoske varnostne službe ugotovile, da ima enota 29155 GRU tajno operativno bazo v francoskih Alpah, od koder je potovala in izvajala svoje operacije po Evropi, je poročal BBC.

Kaj točno je gru?

Polno ime GRU je Generalni obveščevalni direktorat General štaba Oboroženih sil Ruske federacije, torej ruske vojaške obveščevalne agencije. Je ena od treh ruskih vohunih agencij. Druga dva sta Zvezna varnostna služba (FSB) in Zunanja obveščevalna služba (SVR). Čeprav je še vedno znana kot gru, je agencija leta 2010 spremenila ime v GD (GD). In tako kot FSB (prej razvpiti KGB) in SVR (ločena od KGB leta 1991), je bil GRU ustanovljen še v Sovjetski zvezi.

Njegov načelnik Igor Kostjukov je v odgovornosti načelniku vojske Valeriju Gerasimovu in obrambnem ministru Sergeju Sojguju. Struktura agencije, kadrovske številke in finance so državna skrivnost, znano pa je, da ima v tujini široko vohunsko mrežo, njene visoko usposobljene specialne enote Specnaz pa so se borile proti različnim konfliktom, med njimi v Afganistanu in Čečeniji. Njihov emblem je črni netopir, ki leti nad Zemljo.

Vmešavanju v volitve v ZDA

2017 v poročilu 2017 je 2017 potrdila, da je GRU z vdorom v organe demokratov in demokratične stranke in distribucijo ukradenih dokumentov vmešala v volitve v ZDA v korist Donalda Trumpa, ki se je za romunski heker Guccifer 2.0. in gradivo posredoval Wikileaksu. Obtožbe so vrhunec obtožnice tožilstva ZDA za 12 policistov GRU, ki so sodelovali v tej kibernetski operaciji.

A vezi z GRU se tam ne ustavijo – Trumpov šef volilne kampanje Paul Manafort in njegov namestnik Rick Gates sta redno komunicirala s Konstantinom Kilimnikom, nekdanjim agentom GRU. Manafort in Gates sta se avgusta 2016 srečala s Kilimnikom v sobi Grand Havana v New Yorku, nedaleč od Trumpovega stolpa, in mu dala podatke iz notranjih anket kampanje. Čeprav posebni tožilec Robert Mueller v svojem poročilu ni identificiral neposredne zarote med Rusijo in trumpovo kampanjo, je po sodnih dokumentih v obtožnicah, ki jih je vložil Kilimnik, še naprej aktivno povezan z ruskimi tajnimi službami, medtem ko je bil v stiku z Manafort.

Avtor: Inedx Hr

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet