koronavirusSlovenijaV fokusuZdravje

Vlada zagotovila cepivo tudi za tuje državljane v Sloveniji

Vlada je na petkovi dopisni seji sklenila, da se cepivo proti covidu-19 zagotovi tudi za tuje državljane, ki začasno bivajo v Sloveniji, a jim cepljenje ni zagotovljeno na podlagi nacionalne strategije cepljenja. Nacionalni inštitut za javno zdravje bo za ta namen zagotovil 5000 odmerkov cepiv.

Pojavila se je potreba po cepljenju tujih državljanov, ki začasno bivajo v Sloveniji in so v cepilnih centrih izrazili interes za cepljenje, a tu nimajo stalnega oz. začasnega bivališča, niti niso zdravstveno zavarovani, zaposleni pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji ali diplomatski predstavniki drugih držav, rezidenčno akreditirani v Sloveniji.

Pri zagotavljanju cepiv in pri cepljenju navedenih oseb se kar najbolj uporabljajo pravila, ki so določena v nacionalni strategiji cepljenja proti covidu-19, in predpis, ki ureja sledljivost cepljenja, so po dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Tako se za navedene osebe namenijo cepiva, ki so odobrena v Sloveniji, med njimi pa bo mogoče izbirati, če to dovoljuje količina cepiva.

Stroške cepljenja bodo morale te osebe plačati same, in sicer po takšni ceni, kot je povrnjena izvajalcem cepljenja iz državnega proračuna za tiste, ki imajo v Sloveniji sklenjeno zdravstveno zavarovanje.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč