Vir: Gov.si
koronavirusSlovenija

Vlada bo najkasneje do te nedelje sprejela pomembne odločitve o ukrepih zoper širjenja Covid 19

Na včerajšnji novinarski konferenci Vlade Republike Slovenije so predstavniki stroke predstavili situacijo o trenutnem epidemiološkem stanju, ter poročilih vladnih inštitucij.

Minister za zdravje Janez Poklukar za strateško sistematičen potek cepljenja

S prvim aprilom bo začela veljati posodobljena strategija cepljenja. Uvedena je sprememba, po kateri bodo morali vsi izvajalci cepljenja ob prijavi potreb po številu odmerkov navesti, za katero kategorijo cepljenih oseb naročajo cepivo. Odpravi se starostna omejitev za izvedbo cepljenja z AstraZeneco, ki tako ni več 65 let. Naprej se v sezname skupine za cepljenje skupini starejših od 70 let dodajo policisti, ki so na misijah v tujini ter udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger. Tej potem sledi skupina nad 60 let in kronični bolniki od 18 do 59 leta.

Obseg angleške različice virusa se je povečal na 33 odstotkov

Od 323 vseh narejenih sekvenc v okviru zadnjega tedna angleška različica virusa zavzema 33,6- odstotni delež, je na razširjanje različice opozorila Tjaša Žohar Čretnik. Delež narašča v vseh regijah, najbolj v jugovzhodni regiji in izpodriva »splošno« različico, ki predstavlja 60 odstotkov vseh sekvenc. Število različic angleškega seva virusa se je podvojilo v jugovzhodni regiji in savinjski regiji, skoraj potrojilo pa se je v koroški regiji.

Izvajanje nadzora Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije na terenu

Poročilo je predstavila Deana Potza in se nanaša na obdobje od 15. do vključno 21. marca. Izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij, 371 opozoril po Zakonu o prekrških in 123 upravnih ukrepov. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1034 nadzorov, izrekel pa 15 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških, skupno 88 opozoril in 1 odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Slovenska policija pri kršiteljih v večini primerov z opozarjanjem

Poročilo o aktivnostih policije od četrtka, 18. do vključno včeraj, 24. marca je predstavil namestnik direktorja generalne policijske uprave Republike Slovenije Tomaž Pečjak. V tem obdobju je policija opravila 14.568 nadzorov. Od tega so policisti izrekli 691 opozoril in izdali 221 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov.

Vir: Vlada RS

Mogoče vam bo všeč