Foto: STA
LokalnonaravaV fokusuVideo

(VIDEO) Znanih je več podrobnosti o ekološki ,,bombi,, v Pivoli, katera pa ni osamljen primer

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor od, skupaj s kriminalisti Policijske uprave Celje in Policijske uprave Ljubljana, v zvezi z odlaganjem blata na območju občine Hoče-Slivnica,  izvajajo nadaljnje operativne aktivnosti na območju policijskih prav Maribor, Celje in Ljubljana.

Motiv za takšno dejanje?

V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je peterica osumljenih (eden iz podjetja z območja Celja, preostali pa iz podjetja z ljubljanskega območja), v okviru poslovanja gospodarskih družb, (kot zaposleni oz. kot odgovorne osebe), ravnala v nasprotju s sklenjenimi pogodbami o ravnanju z odpadki in s predpisi o varstvu okolja ter ravnanja z njimi. Motiv za njihovo protipravno ravnanje je bilo koristoljubje. Osumljene osebe so 3. 6. 2021 od pogodbene stranke prevzele skupno 9 tovorov odpadkov, v skupni teži okoli 197 ton in jih z dvema tovornima voziloma odpeljali in neustrezno odložili v naravi. Ugotovljeno je bilo, da je pri določitvi lokacije za odložitev odpadkov sodeloval tudi 36-letni moški, ki je za to prejel plačilo. Odpadki so bili odloženi na lokaciji, kjer so zaradi količine in značilnosti povzročili onesnaženost pitne vode ter škodo naravi.

Izjavo vodje kriminalističnega sektorja Maribor g. Bena Megliča si lahko ogledate v VIDEO izjavi:

Postopek poteka zoper več osumljencev, skupno pa je bilo pridržanih 6 oseb. Na podlagi odredb sodišča so izvedli 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil. Pri preiskavah kriminalisti iščejo dokaze o storitvi kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničevanje okolja.

Odloženo blato v Pivoli pa žal ni osamljen primer

Po poročanju portala Siol.net so tudi na območju Šentjurja policisti obravnavali nelegalno odloženo blato. Šlo bi naj za okrog 20 kubičnih metrov odpadnega blata, ki verjetno izvira iz čistilnih naprav. Podoben primer so obravnavali tudi v začetku maja, ko je neznanec večjo količino odpadnega blata odložil na območju Dramelj. Tudi v tem primeru preiskava intenzivno poteka.

Ekološka kriminaliteta je prednostna naloga policije

Ekološka kriminaliteta, predvsem pa področje nezakonitega pošiljanja nevarnih in nenevarnih odpadkov, postaja eden od donosnejših nezakonitih poslov na območju EU. Nezakonito trgovanje in prevoz nevarnih in nenevarnih odpadkov predstavljata potencialno veliko ogroženost za okolje in družbo. Organizirane kriminalne združbe poskušajo prevzeti in prodreti v družbe, ki se legalno ukvarjajo s prometom z odpadki in pod krinko legalnosti nadaljevati z nelegalnimi aktivnostmi in z odpadki pridobivati premoženjsko korist. Problematika nezakonitih pošiljk odpadkov se pri nas in v regiji povečuje, stroški obdelave nenevarnih in nevarnih odpadkov znotraj EU so v zadnjih dveh letih skokovito narasli. Gre za povsem nove pojavne oblike kriminalitete v smislu atipičnosti za klasične preiskovalce organiziranega kriminala, kar tovrstna dejanja postavlja na veliko višjo raven zahtevnosti.

Vir: Policija, Siol.net

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno