GospodarstvoizobraževanjeLokalnoSlovenijatehnologijaV fokusuVideo

(video) Zagnan je največji slovenski superračunalnik VEGA, kateri ponuja neštete možnosti

Na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru je pričel delovati nov superračunalnik imenovan VEGA, ki ga je v sodelovanju s slovenskimi izvedenci postavila družba Atos s sedežem v Franciji. Superračunalnik, ki je ime dobil po slovenskem matematiku Juriju Vegi, je eden izmed petih centrov EuroHPC prve generacije. Z zmogljivostjo 6,8 petaflopa na sekundo se tako uvršča med 50 najmočnejših superračunalnikov na svetu.

Odlično delo dveh slovenskih podjetji

Vse aktivnosti, povezane s postavitvijo oskrbne in sistemske infrastrukture, sta postavili podjetji ATR.SIS in NTR inženiring. Gre za namestitev podatkovnega centra, sistemov napajanja in hlajenja, vseh komponent superračunalnika, omrežnih sistemov in podpornih sistemov ter zagon infrastrukture. Obe podjetji bosta skrbeli tudi za vzdrževanje infrastrukture v celotni življenjski dobi, ki naj bi bila pet let.

Na svečanem zagonu superračunalnika VEGA so spregovorili predsednik vlade Janez Janša, ministrica za izobraževanje, znanost, šport Simona Kustec, ter vice predsednica za digitalno dobo EU Margrethe Vestager. Vabimo Vas k ogledu video izjav:

Finančni vložek, katerega bo v 70 odstotkih krila Slovenija

Vrednost sistema je ocenjena na 17,2 milijona evrov. Približno tretjino zneska bo pokrilo Skupno podjetje za evropsko visoko zmogljivostno računalništvo ( EuroHPC ), ostalo pa država Slovenija prek Instrumenta za povezovanje EvropE (IPE) ter programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020.

Nadvse koristne informacije v zvezi z možnostmi in izobraževanju oz. povpraševanju po kadru, ki bo dobrodošel na področju katero bo obsegalo širok spekter del nam je predstavil Branko Zebec, namestnik direktorja IZUM iz Maribora. Vabljeni k ogledu videa:

Superračunalnik Vega bo slovenskim in evropskim znanstvenikom omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih ter dodatno pospešil razvoj znanosti in gospodarstva. Na slovesnosti ob otvoritvi superračunalnika VEGA, ki Slovenijo postavlja na evropski zemljevid IT tehnologij.

Mogoče vam bo všeč