Foto: zVem.si
koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Za pridobitev digitalnih Covidnih PCT potrdil je portal zVEM osrednja točka

Uvedba enotnih digitalnih covidnih PCT potrdil

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da si tako EU kot slovenska vlada prizadevata za čim bolj enostavno in pregledno odvračanje epidemije, zaradi česar je bilo na ravni EU uvedeno elementarno pravilo PCT ( prebolevniki, cepljeni in testirani). Covidno PCT potrdilo nam bo vsem prebivalcem omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja. (VIDEO)

Vsem državljanom je svetoval, da naj se ob kakršnih koli težavah pri pridobivanju digitalnega covidnih PCT potrdil obrnejo na ministrstvo za javno upravo, cepilne centre, upravne enote, Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) ali na centre za socialno delo. Vsi se bodo trudili, da bodo postopki hitri in enostavni in da se vsem državljanom omogoči pridobitev digitalnega covidnega PCT potrdila. Minister Poklukar je ob koncu vse prebivalce Slovenije pozval k solidarnosti in k medsebojni pomoči soljudi pri pridobivanju digitalnih PCT potrdil.

Razširitev točk za pridobitev mobilne digitalne identitete smsPASS

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je izpostavil, da portal zVem, na katerem bo ljudem kmalu na voljo tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo, oz. covidno digitalno PCT potrdilo, postaja tista točka, do katere bi radi vsem omogočili čim lažji dostop. (VIDEO)

Za tiste državljane, ki digitalnih potrdil ali mobilnih digitalnih identitet še nimajo, je ministrstvo sprejelo vrsto ukrepov, da bi jim olajšali postopek. Digitalni potrdili SIGEN-CA in mobilna digitalna identiteta smsPASS, ki ju izdaja ministrstvo javno upravo, sta za državljane brezplačni.

Ker je pridobitev digitalnih potrdil in identitet na upravnih enotah zaradi preobremenjenosti slednjih za državljane postala precej zamudna, je vlada sprejela sklep o razširitvi prijavnih točk za pridobitev digitalnih potrdil in identitet. Tako se v teh dneh že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih centrih, uradih FURS, centrih za socialno delo in na lokaciji ministrstva za pravosodje.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč