LokalnoPolitikaV fokusuVideo

(VIDEO) Z obiskom ministra za infrastrukturo v Mariboru začrtanih še več projektov

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na včerajšnjem sestanku s predstavniki Mestne občine Maribor predstavil projekt vzpostavitve multimodalnega logističnega centra na mariborskem letališču. Za zahodno obvoznico ocenjuje, da se bo gradnja začela v začetku prihodnjega leta, naklonjen pa je načeloma tudi ideji o izgradnji predora pod mestom.Projekt multimodalnega logističnega centra Smart Hub Maribor predvideva v prvi fazi do leta 2025 vzpostavitev okoli 60 hektarjev površin za logistiko in proizvodno dejavnost, v drugi fazi do leta 2030 pa naj bi bilo takšnih površin okoli 600 hektarjev. Vzporedno vodijo tudi postopke za železniško povezavo z letališčem in podaljšanje pristajalne steze. Letališče je do konca leta v začasnem upravljanju državne družbe DRI. Glede mariborske zahodne oz. južne obvoznice pa je Vrtovec pojasnil, da so težave pri pridobivanju zemljišč. Več v VIDEO izjavi:

Za zmanjšanje prometa skozi središče mesta je župan Saša Arsenovič ministru predstavil idejo o izgradnji predora pod mestom. Pojasnil je, da je mesto naročilo študijo izvedljivosti projekta, ki je pokazala, da je takšen predor mogoče postaviti in da je cenejši kot severna obvoznica, o kateri se je razmišljalo pred leti. Župan upa, da bodo z gradnjo predora lahko začeli najkasneje v letu 2024. Gradnjo pa bi financirala država. Več v VIDEO izjavi:

Na srečanju sta bila prisotna tudi državna sekretarka ministrstva za okolje in prostor Metka Gorišek ter državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Marjan Dolinšek. S slednjim so govorili o vzpostavitvi mednarodne osnovne šole v Mariboru, za katero je mesto konec maja dobilo soglasje vlade, trenutno pa se usklajujejo glede njenega financiranja. Dolinšek je povedal, da je ministrstvo pripravljeno finančno pomagati, župan pa računa, da bo vpis prvih učencev mogoč prihodnje leto. Z Goriškovo so govorili tudi o termični obdelavi odpadkov in blata. (VIDEO):

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno