Foto: Pixaby
koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Vzpodbudni epidemiološki podatki Slovenijo uvrščajo v rumeno fazo

Epidemiološka slika postaja spodbudnejša

Včeraj je bilo ob opravljenih 3.642 PCR testih potrjenih 491 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 43.620 hitrih antigenskih testov. Tudi podatek o 7-dnevnem povprečnem številu okužb so bolj spodbudni, saj se je ta znižal na 549 (včeraj 606), torej pod mejo, ki je na državni ravni določena za rumeno fazo po načrtu sproščanja ukrepov. Navkljub boljšim podatkom pa razlike med regijami še vedno ostajajo. Najslabša situacija je v primorsko-notranjski regiji.

(video) Leon Cizelj: Slovenija je po podatkih že v rumeni fazi

Po številkah je Slovenija že v rumeni fazi. Če ne bi šli v zaprtje države 1. aprila, bi imeli v bolnišnicah preko tisoč ljudi. Danes jih imamo manj kot 500 in zaprtje je v resnici uspelo, je ocenil Leon Cizelj z Instituta Jožef Štefan. Meni, da so k umirjanju epidemije v zadnjih dveh tednih pripomogle tudi prvomajske počitnice, ko je bilo manj medosebnih stikov, sicer pa imata največji vpliv precepljenost in prekuženost prebivalstva.

Na IJS pričakujejo, da se bo epidemija v prihodnjih tednih še naprej umirjala, vendar je to odvisno od samozaščitnega obnašanja in hitrosti cepljenja. Zeleno fazo bi morda lahko dosegli v začetku poletja.

(video) Irena Grmek Košnik: Preventivni ukrepi niso dovolj, celjenje je nujno

Epidemiologinja Irena Grmek Košnik z NIJZ območne enote Kranj je predstavila epidemiološke razmere v svetu, Evropi in Sloveniji. Svetovna zdravstvena organizacija je do 10. maja 2021 poročala o 157.973 438 potrjenih primerih okužb, 3.288 455 smrti. Vzpodbudna informacija je, da je bilo v tem obdobju že uporabljenih več kot 1,2 milijarde doz cepiv. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 15. in 16. tedna in teden kasneje vendarle nakazuje, da se položaj izboljšuje. Trendi številnih kazalnikov so v več državah stabilni ali se zmanjšujejo. Vseeno absolutne vrednosti več kazalnikov, kot npr. zasedenost bolnišnic in ICU, ostajajo visoke, kar kaže na razširjen prenos.

V treh državah (Irska, Latvija in Litva) še vedno beležijo naraščanje stopnje okužb. V 25 državah ( Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija in Švedska) so trendi stabilni ali padajoči. Med 25 državami z visoko 14-dnevno stopnjo smrtnosti ( vsaj 10 na milijon) so opazili povečanje v dveh državah (Hrvaška in Litva). V 23 državah (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Lichtenštajn, Luksemburg, stabilni ali padajoči trendi smrtnosti v trajanju 1–6 tednov) Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija in Švedska).

Ker kot najverjetnejši vir okužbe ostaja lokalni vir, je Grmek Košnik poudarila, da je treba pri opravljanju vsakodnevnih opravil in izvajanju aktivnosti še posebej paziti, da se ne okužimo ali nevede prenesemo okužbo na ljudi okrog sebe.

Pomembno je, je dejala, da dosledno upoštevamo preventivne ukrepe ( nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, upoštevamo varno medosebno razdaljo), če se slabega počutimo oziroma zbolimo, pa ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo z osebnim zdravnikom.

Grmek Košnik je tudi poudarila, da samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb, lahko pa to dosežemo z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Cilji cepljenja so preprečiti širjenje novega koronavirusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s Covid-19 in s tem škodljive posledice za našo družbo. Tako bomo lahko spet v polni meri zagnali vsa področja življenja.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč