koronavirusSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Vlada z ukrepi preprečila preobremenjenost slovenskih bolnišnic

Marta Grgič Vitek: Do konca meseca več cepiva kot v vseh mesecih do sedaj

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek je na kratko predstavila najnovejše informacije o poteku cepljenja, precepljenosti in neželenih učinkih po cepljenih. Do sedaj je bilo v Aprilu v Slovenijo dobavljenih blizu 150 tisoč odmerkov, do konca meseca naj bi dobili še okvirno 200 tisoč. Pričakujemo torej, da bomo v tem mesecu dobili skoraj toliko odmerkov cepiva kot v vseh predhodnih mesecih. 565 tisoč odmerkov je bilo do sedaj že dobavljenih.

Do včeraj je bilo v Sloveniji s 1. odmerkom cepljenih 16 odstotkov prebivalcev, z 2. odmerkom pa blizu 6 odstotkov. S 1. odmerkov je cepljenih že 14 odstotkov moških in blizu 19 odstotkov žensk; pri 2. odmerku so deleži nekoliko nižji. Poudarila je, da so vse starostne skupine nad 70 let s 1. odmerkov precepljene več kot 50-odstotno, narašča pa delež precepljenih tudi v obeh starostnih skupinah nad 60 let. Izrazila je pričakovanje, da v naslednjih dneh tudi starostna skupina nad 65 let doseže vsaj 50-odstotno precepljenost. Ravno starost je po besedah Grgič Vitkove tisti ključni dejavnik, ki najbolj prispeva k težjemu poteku covid-19. Po regijah je povprečje 16 odstotna precepljenost s 1. odmerkom.

Ker se v javnosti precej govori o pojavu tromboz po cepljenih, je Grgič Vitek še povedala, da so dobili po cepljenju z BionTech Pfizer 12 prijav (vse osebe so bile starejše od 70 let, 8 med njimi celo več kot 80 let), po cepljenju z AZ so prejeli 10 prijav (5 oseb je bilo v starostni skupni 60-70, 5 pa v starostni skupini 40 – 59 let). Ob tem je še poudarila, da gre pri prijavah za trombolične dogodke, ki se tudi sicer v enaki pogostosti pojavljajo pri cepljenih in necepljenih osebah.

Nuška Čakš Jager: Delo od doma prispeva k možnosti širjenja virusa

Dr. Nuška Čakš Jager kot najpogostejši vir okužbe se še vedno navaja lokalni vir – družina in neznani vir. Poudarila je, da delovno mesto ostaja precej pogost vir okužbe in delo od doma je morda precej neizkoriščen ukrep pri omejevanju širjenja. Zato je ponovila priporočilo epidemiologov, naj čim več ljudi dela od doma, če je le to mogoče.

Rahel upad okužb je zaradi šolanja na daljavo zaznati tudi v tej starostni skupini, podobno tudi pri pedagoškem kadru, a je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ poudarila, da je za presojo, kam se bo trend obrnil, treba počakati še kakšen teden.

Leon Cizelj: Samozaščitno vedenje je pripomoglo k umiritvi situacije

Predstavnik Inštituta Jožef Stefan (IJS) Leon Cizelj je predstavil ključne razlike v razvoju epidemije tik pred zaprtjem ter do danes. Poudaril je, da je bilo reprodukcijsko število pred zaprtjem približno 1,2, danes je približno 1. Dejal je še, da če zdržimo v takšni situaciji, bosta precepljenost in prekuženost epidemijo umirila do poletja.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč