EvropakoronavirusPolitikaSlovenija

(video) Vlada z uvedbo ukrepov v minulih dneh uspešno nad epidemijo

Krek: Epidemija je sicer še vedno v trendu naraščanja

Podrobnejši pregled epidemioloških razmer v državi je predstavil direktor NIJZ Milan Krek, ki je uvodoma povedal, da je po najnovejših podatkih iz registra cepljenih v Sloveniji proti covid-19 cepljenih že več kot 300 tisoč oseb. Kako uspešno je lahko cepljenje, je v nadaljevanju novinarske konference ponazoril tudi s podatkom, da v starostni skupini nad 80. letom starosti skorajda ne beležimo več okužb. Direktor NIJZ Krek je tudi zelo nazorno pojasnil, zakaj med odločevalci še naprej prevladuje zaskrbljenost nad potekom epidemije, saj po podatkih NLZOH v našem prostoru vse bolj prevladuje britanski sev, ki je bistveno bolj nalezljiv, posledično pa pomeni tudi večjo grožnjo za (pre) obremenitev zdravstvenega sistema.

Poklukar: Epidemija bo podaljšana za 30 dni, rdeča faza brez policijske ure

Minister Poklukar je podrobneje predstavil na novo zastavljen vladni semafor, ki po njegovem mnenju kljub težki epidemiološki situaciji sprošča in omogoča družbeno življenje. Prioriteta pri prilagajanju načrta sproščanja ukrepov je bilo odprtje šol. Poudaril je, da bo vlada v nadaljevanju sprejela ukrepe po rdeči fazi, v kateri ni več nočne omejitve gibanja, še vedno pa velja omejitev zbiranja. V rdeči fazi so sicer v celoti odprti vrtci in OŠ, SŠ po modelu C, na fakultetah pa so dovoljeni izpiti in seminarji za do 10 oseb. Odprti so tudi dijaški domovi. Dovoljen je individualni pouk v glasbenih šolah ter izvedba baleta in sodobnega plesa. Odprejo se muzeji, galerije, knjižnice. Dovoljene so brez kontaktne aktivnosti v skupini do 10 ljudi na priporočeni razdalji, prav tako se izvajajo tekmovanja in treningi za kadete in mladino.

Logar: Samo cepljenje bo omogočilo življenje v ravnovesju z virusom

Cepljenje je tisto, ki bo najhitreje omogočilo ravnovesje življenja z virusom. Zato je vse, ki imajo možnost, da se cepijo, pozvala, da se cepljenja udeležijo in tudi na ta način vplivajo na potek epidemije.

Ob koncu se je minister za zdravje dr. Janez Poklukar dotaknil tudi načrtnega širjenja koronavirusa s strani nekaterih prebolevnikom. Poudaril je, da takšno ravnanje ni primerno, ni etično in nikakor solidarno. Pozval je vse, naj se takih dejanj izogibajo, in zagotovil, da si bo vlada prizadevala za čim hitrejšo precepljenost vseh prebivalcev Slovenije. Tako v naslednjem tednu prihaja v Slovenijo novo cepivo podjetja Johnson&Johnson, s katerem se bo cepljene v državi nadaljevalo v skladu z nacionalno strategijo.

Vir: Urad Vlade RS

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa