SlovenijaV fokusuVideoZdravje

(VIDEO) Vlada sprejela nov državni program za obvladovanje sladkorne bolezni za obdobje 2020 – 2030

Glede na veliko pojavnost sladkorne bolezni pri nas, na povečevanje števila bolnikov s sladkorno boleznijo in glede na breme, ki ga ta kronična bolezen predstavlja za družbo, je Vlada Republike Slovenije danes sprejela nov državni program za obvladovanje sladkorne bolezni za obdobje 2020 – 2030.

Več v VIDEO izjavi Janez Poklukar, minister za zdravje:

Program je namenjen temu, da se pravočasno prepozna skupine ljudi oz. posameznika, pri kateremu obstaja večja možnost da bi lahko zboleli za to boleznijo. Med cilji je pomembna krepitev zdravja prebivalstva s posebnim poudarkom na sladkorni bolezni, odložiti pojav oz. preprečiti sladkorno bolezen tipa 2 pri osebah z velikim tveganjem in povečati možnosti za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni, tretji cilj pa je zmanjšati zaplete in umrljivost zaradi sladkorne bolezni ter povečati kakovost življenja pri katerem bo tudi kader v zdravstvu igral pomembno vlogo. Do leta 2025 bo država v ta program investirala 3,6 milijona evrov. Sredstva pa bodo krita iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Nacionalni program je nastal v sodelovanju stroke, civilne družbe in snovalcev politike ter temelji na priporočilih St.Vincentske deklaracije, dokumenta Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodne zveze diabetikov, s katerim so bila postavljena temeljna izhodišča za obvladovanje sladkorne bolezni.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija