koronavirusPolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(video) Vlada s sproščanjem ukrepov predvsem v gostinstvu, turizmu in kulturnih prireditvah

Slovenija se trenutno nahaja v rumeni fazi. V skladu z mnenjem svetovalne skupine je vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov, med drugim je v načrt vpeljan pogoj PCT, ki bo ob postopnem odpiranju javnega življenja veljal tudi v zeleni fazi. Sicer pa je vlada včeraj odločila tudi, da je od sobote 15. maja dovoljeno zbiranje na prireditvah in shodih do največ 50 udeležencev, s ponedeljkom, 17. maja, pa se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Ponovno je mogoča tudi prisotnost gledalcev na tekmovanjih, v skladu s prej predstavljenimi omejitvami. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 udeležencev.

Sproščanje javnega življenja zahteva večjo disciplino pri spoštovanju preventivnih ukrepov

Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril je, da se število novo okuženih v Sloveniji počasi zmanjšuje. Vse manj okužb je med starejšimi nad 65 let, največ okužb pa je med delovno aktivno populacijo. Reprodukcijsko število se je spustilo pod 1, cilj pa je, je dejal Krek, da bi čim prej imeli manj kot tristo okužb dnevno. V 10 dneh bi lahko po napovedih strokovnjakov prišli v zeleno fazo z večjo verjetnostjo v prvih dneh junija. Krek je predstavil tudi statistične podatke o poteku množičnega cepljenja. Povedal je, da smo presegli pol milijona cepljenih (24 %) s prvim odmerkom in 250.000 z drugim ( 13 odstotkov populacije). Prebolevnikov je 192.000:  če ta podatek z družimo s tistimi, ki so že prejeli 1. odmerek, pomeni, da imamo v Sloveniji precepljenih 34 odstotkov ljudi. Krek je tudi povedal, da bodo vsi, ki se še niso prijavili na cepljenje dobili SMS vabilo, da naj to čim prej storijo.

Novosti na področju gostinstva, turizma in igralništva

Zaradi ugodnejše epidemiološke slike so se včeraj na vladi, ob predhodnem posvetovanju z gospodarstvom in strokovno skupino za Covid-19 odločili za nadaljnje sproščanje omejitev na področju opravljanja gostinske in turistične dejavnosti ter dejavnosti igralništva. Vse spremembe veljajo od ponedeljka, 17. maja.

Od 17. maja bo dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti od 5. do 22. ure. Razdalja med robovi miz mora biti najmanj 3 metre, razdalja med osebami za mizo pa več ni določena. Pogoj omejitve 4 oseb za eno mizo v gostinskih obratih prav tako ne velja več za družine z otroki do 18 let.

Omejitev 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika ne velja več za otroke do 18 let, ki so v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Povsod po Sloveniji lahko kampi ponujajo do 70 % razpoložljivih enot. V to kvoto niso všteti t. i. pavšalisti, torej tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono.

Ponovno lahko obratujejo tudi igralni saloni in se prirejajo posebne igre na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so v igralništvu enaki kot v gostinskih obratih. Obratovalni čas je prav tako določen med 5. in 22. uro. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 % razpoložljivih kapacitet, tj. polovico igralnih mest.

PTC: pogoj kot varovalka zdravja in ugleda v turizmu in gostinstvu

Državni sekretar Simon Zajc je v svojem nastopu posebej opozoril na pomen spoštovanja P(rebolevniki) – T(estirani) – C(epljeni) pogoja, ki omogoča vstop v notranjost igralnic in gostinskih obratov. Poudaril je, da je ta pogoj po eni strani omogoča lastnikom gostinskih obratov in igralnic, da zavarujejo zdravje gostov. Na drugi strani pa pogoj PCT omogoča, da lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot ohranimo varne lokacije. Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila seveda dolgotrajna.

Ob koncu je vse prebivalce spomnil, da je zajezitev epidemije odgovornost nas vseh. Odloki so jasni, je dejal, izjeme so prav tako navedene. Iskanje ovinkov in izigravanje pravil pa na dolgi rok ne koristi nikomur.

Ponovno dovoljene kulturne prireditve

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je uvodoma poudarila, da epidemiološke razmere omogočajo, da se lahko poleg kulturnih ustanov pod določenimi pogoji ponovno odvijajo tudi kulturne prireditve v večjem obsegu. V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo prostorov in glede na omejitev zbiranja do 50 oseb.

Zunanje ali notranje kulturne prireditve se lahko izvajajo pod naslednjimi pogoji:

  • obvezna je zagotovitev sedišč
  • sedišča so lahko ob upoštevanju navodil NIJZ ob polovični zasedenosti
  • nastopajoči morajo še naprej enkrat tedensko izvesti testiranje
  • obiskovalci se lahko prireditve udeležijo ob pogoju PCT ( izjema so vsi mlajši od 18 let v spremstvu odraslih oseb)
  • omejitev na kvadraturo in omejitev zbiranja za kulturne prireditve ne velja.

Na področju uresničevanja verske svobode je ponovno dovoljeno zbiranje do 50 oseb na prostem in v zaprtih prostorih, dovoljena je največ 50-odstotna zasedenost sedišč, udeleženci, ki niso del istega gospodinjstva, pa morajo vzdrževati medosebno razdaljo 1,5 m.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč