izobraževanjekoronavirusSlovenijašolstvo in znanjeV fokusuVideo

(video) S ponedeljkom šole odpirajo svoja vrata

Vlada Republike Slovenije se je na dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole. Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se na šoli po razredih tedensko izmenjujejo. Dijaški domovi bodo zopet odprti že to nedeljo. Maske so povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni obvezna pri pouku športa. Odločitev je predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Obvezno testiranje zaposlenih, prostovoljno za učence in dijake

Poleg dveh močnih ukrepov, obveznega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujeta pred vdorom in širjenjem virusa SARS-CoV-2, ministrstvi za zdravje in šolstvo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) predlagajo osnovnim in srednjim šolam dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, to je možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. Ta ukrep je v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel in dobronameren. Šolam bo ministrstvo v prihodnjih dneh posredovalo informativni film, da se bodo starši, učenci in dijaki podrobneje seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja.

Cilj vlade je obdržati izvajanje pouka na šolah do konca šolskega leta

Do konca šolskega leta je cilj ministrstva izvajanje pouka v živo, zato bodo vsi odgovorni storili vse, da se odpiranje in zapiranje šol ne bo dogajalo iz tedna v teden. Nacionalni preizkus znanja in matura bosta izvedena v večji meri na šolah, če se bo epidemiološka situacija poslabšala, se bodo datumi izvajanja prilagajali ali pa bo izvedba izpeljana na daljavo. S predstavniki študentov se bodo v petek, 9. aprila, na Zoom srečanju pogovarjali ministri za zdravje, delo in izobraževanje, direktor NIJZ in vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Iskali bodo način, kako odpreti fakultete za izvajanje predavanj v živo. Tudi na področju športa je ministrstvo pripravilo predlog za nadaljevanje ligaških tekmovanj v vseh kategorijah in izvajanje rekreativnega športa, tudi skupinskih vadb.

Vir: Urad Vlade RS

Mogoče vam bo všeč