koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) V juniju letos, bo na voljo precej več cepiv proti Covid-19

Epidemiološki podatki so vzpodbudni, saj znaša torkovo 7-dnevno povprečje okužb 287 in je torej padlo pod 300. Kaj to pomeni za veljavnost obstoječih ukrepov tudi v luči pričakovanega gibanja krivulje epidemije, bo razpravljala vlada na Brdu pri Kranju s Svetovalno skupino pri Ministrstvu za zdravje. Sicer pa je bilo v torek ob opravljenih 4.237 PCR testih potrjenih 388 novih okužb. Poleg omenjenega števila PCR testiranj je bilo včeraj opravljenih tudi 28.151 hitrih antigenskih testov. Še vedno je v Sloveniji pet regij obarvanih rumeno, sedem pa jih je obarvanih zeleno. Poudarila pa je, da postajajo razmere po različnih regijah vse bolj primerljive.

20,2 odstotka odraslih oseb že cepljenih z 2. odmerkom

Epidemiološke razmere odražajo tudi vse večji delež precepljenih, zlasti tistih ranljivejših. Višja precepljenost otežuje širjenje virusa, zato so tudi rezultati testiranj oz. zmanjšanje števila novo okuženih veliko bolj ugodni in spodbudni. Po podatkih NIJZ so precepili s prvim odmerkom že 635.433 odraslih oseb ali 36,8 % in 348.080 ali 20,2 % oseb tudi že z drugim odmerkom. Javnost, predvsem tiste, starejše od 50 let, je Kacin pozval k cepljenju, a ob tem tudi izpostavil težave z dobavami, ki še naprej nestabilne in vse premalo zanesljive. V celotni slovenski populaciji pa delež precepljenih s prvim odmerkom znaša 636.184 ali 30. 3% oseb, z dvema odmerkoma pa 348.304 oseb ali 16,6 %. Kacin meni, da bi bil delež brez dvoma večji, če bi imeli več dobav cepiv.

Dobave so trenutno nezanesljive

Vsi dobavitelji cepiv so imeli težave z dobavami, pozitivno izstopa le Moderna, ki Sloveniji že tedne redno dobavlja enake količine odmerkov. Njihove dobave sicer pokrivajo le 11-odstotni delež tedenskih dobav. Dobavitelj Pfizer-BioNTech je zaradi težav nedavno spremenil dosedanjo prakso napovedovanja pošiljk in že nekaj časa napoveduje le dvotedenske dobave, dolgoročnejših pa žal ne več oz. še ne. Slovenija pričakuje, da bo dobavitelj do konca tega meseca začel uresničevati dogovor z Evropsko komisijo, saj bi to skoraj podvojilo njihove tedenske dobave Sloveniji. V petek v Sloveniji pričakujemo večjo količino odmerkov AstroZeneca, ki bo pristojni službi NIJZ omogočila, da prihodnji teden cepilnim centrom dostavijo občutno več odmerkov. Ta teden so bile cepilnim centrom zagotovljene predvsem količine za drugi odmerek AstraZenece. Še naprej držimo v rezervi del odmerkov tega cepiva, saj AstraZeneca cepiv še vedno ne dobavlja vsak teden. Povpraševanje po odmerkih se je v zadnjem tednu povečalo tudi zato, ker je posvetovalna skupina dovolila tudi skrajšanje obdobja med prvim in drugim odmerkom. Več v video izjavi Jelko Kacin:

Pfizer-BioNTech pri EMA zaprosil za registracijo cepiva za mladostnike

Cepivo Comirnaty, glavnega dobavitelja Pfizer-BioNTech je v Kanadi, za tem pa tudi v ZDA, že dobilo registracijo oz. dovoljenje za cepljenje otrok tudi v starosti od 12-15 let, sedaj pa je enako zaprosilo že nekaj časa v postopku tudi pri EMA. Pričakujejo, da bi bila odločitev lahko sprejeta v najkrajšem možnem času, morda še ta mesec in v nadaljevanju potrjena tudi v Evropski komisiji. To bi omogočilo, da v prihodnje lahko učinkovito zaščitimo tudi otroke.

Cilj ostaja večja precepljenost 

Cilj je in ostaja čim večja in čim hitrejša precepljenost prebivalstva, zato vsem ki še čakate na cepljenje sporočajo, da bo v mesecu juniju na voljo precej več cepiv, zato se cepilni centri pripravljajo na večji odziv, je pojasnil Kacin. V tem trenutku je zelo pomembno, da se starejši od 50 let, ki še niso zaščiteni, cepijo čim prej, da bi v nadaljevanju lahko množično cepili tudi mlajše, predvsem pa zaposlene zlasti v turizmu, da se omogoči zagon panog, ki so najbolj trpele zaradi omejitev, katere so bile nuja za zaščito življenj najbolj ranljivih in obvladovanje zdravstvene krize.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč