LokalnoV fokusuVideozanimivoŽivljenje

(video) V čistilni akciji so Mariborčani zbrali kar 4 tone komunalnih odpadkov

Mestna občina Maribor je ob podpori Javnega holdinga Maribor, zlasti podjetij Snaga, Nigrad, Mariborski vodovod in Marprom, v soboto, 17. aprila, izvedla prvi del spomladanske čistilne akcije Moji odpadki – moja skrb. Sodelovali so krajani enajstih mestnih četrti in krajevnih skupnosti na desnem bregu Drave: Limbuš, Pekre, Studenci, Tabor, Magdalena, Nova vas, Radvanje, Razvanje, Pobrežje, Brezje-Dogoše-Zrkovci in Tezno. Po ocenah občine Maribor ocenjujejo, da se je akciji pridružilo skupno okoli tisoč občanov.

 Pobranih je bilo:

– 3000 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov in

– 4120 kilogramov zelenega obreza.

Na zbirnih mestih se je nabralo tudi 2220 kilogram kosovnih odpadkov, ki pa jim ta akcija sicer ni bila namenjena. Svoje vtise sta izrazili podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra in organizatorka akcije Neva Pipan, kar si lahko ogledate v video posnetku:

Najboljši odziv občanov in tudi odlično organiziranost akcije so ocenili v KS Limbuš. Zelene dele kraja in okolico stanovanjskih naselij je čistilo okoli 150 krajanov, ki so se organizirali tudi v okviru društev: Turističnega društva Limbuš, Taborniškega društva Maistrov rod in Društva upokojencev. V Mestni četrti Razvanje so sodelovali krajani in predstavniki Turističnega društva. Najmanj odziva krajanov pa je bilo ugotovili na Teznu, Pobrežju in Novi vasi.

V Novi vasi in na Taboru so s pomočjo gasilcev PGD Radvanje odstranjevali belo omelo iz dreves v Prušnikovi ulici ter pri Vrtcu Jadvige Golež v Betnavski ulici in na Cesti zmage. V koordinaciji Gasilske brigade Maribor so se v akcijo vključili tudi gasilci PGD Pobrežje in PGD Pekre, ki so pomagali pri organizaciji zbirnih mest in pobiranju odpadkov. V Mestni četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci so v akciji sodelovali učenci OŠ Draga Kobala ( podružnica Brezje).

Posebej so se organizirali v nekaterih občinskih javnih podjetjih in Skupni občinski upravi Maribor: Marpromovi sodelavci so čistili okoli zgornje postaje Pohorske vzpenjače, zaposleni v Mariborskem vodovodu pa v Betnavskem gozdu. Ekipa Skupne občinske uprave Maribor je čistila v Stražunskem gozdu. Že v četrtek in petek je, v okviru ekipe zaposlenih, aktivnosti začela Snaga: iz Stražunskega gozda so odpeljali 200 kilogramov odpadkov. Sodelavci Nigrada, ki ima sedež na Teznem, so pobirali odpadke na tem območju, zaposleni na Pogrebnem podjetju Maribor pa bodo ta torek urejali okolico pokopališč. Odlično so se povezali tudi uporabniki Kulturnega centra Pekarna.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno