LokalnoSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Spektakularen koncert: Big Band Slovenske vojske ob počastitvi Pekrskih dogodkov

Ob 30. obletnici pekrskih dogodkov se je je pred Kadetnico v Mariboru v zelo kvalitetnem koncertu predstavil Big Band Orkestra Slovenske vojske. Pred koncertom je zbrane nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Koncert, ki je bil namenjen mariborskemu občinstvu, so se udeležili tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš ter župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Minister za obrambo Matej Tonin, prihod na prizorišče koncerta | Avtor desetnik Luka Mitrović

Janez Janša: V resnici ni šlo za dogodke, ampak za uverturo v obrambi Slovenije

V svojem govoru je predsednik vlade Janez Janša poudaril, »v resnici ni šlo za dogodke, ampak je šlo za uverturo obrambe Slovenije, uverture vojne za Slovenijo, šlo je za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom, med slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo in JLA na drugi strani, za merjenje moči med enotami, ki smo jih ustanavljali za to, da bi lahko zgodovinsko odločitev slovenskega naroda na plebiscitu zavarovali z realno silo in seveda med enotami, ki so to hotele preprečiti.« V nadaljevanju je predsednik vlade povedal, da “če Mariborčani takrat ne bi zaustavili okrepitev, ki jih je poveljnik 31. korpusa pošiljal v Pekre, potem je veliko vprašanje, ali JLA dejansko ne bi uporabila sile proti slabo oboroženim branilcem. Če Mariborčani ne bi prišli na ulice takrat, ko so v kasarnah v Mariboru tanki prižigali motorje, potem je veliko vprašanje, ali bi lahko takrat situacijo obvladali brez večjih žrtev.« Spomnil je tudi na prvega Slovenca, ki je umrl v tem spopadu oziroma obrambi v uverturi vojne za Slovenijo, Josefa Šimčika, ter na velikanski pogum slabo oboroženih branilcev in samih nabornikov v Pekrah, ki so noč in dan, praktično 24 ur, poslušali hrumenje oklepnikov, tankov, grozeče napovedi, pozive o predaji, in na tiste, ki so se potem pogajali na mariborski občini, pa so jih s prevaro zajeli (VIDEO)

Venček slovenskih zimzelenih popevk v vrhunski izvedbi Big Banda Slovenske vojske

Big Band Orkestra Slovenske vojske je pod vodstvom dirigenta vojaškega uslužbenca XII. razreda Rudija Strnada zaigral venček slovenskih zimzelenih popevk. Kot gostji sta se Big Band Orkestru Slovenske vojske pridružili vokalistki Maja Keuc in Ana Bezjak. Orkester Slovenske vojske letos praznuje 25 let svojega delovanja. Slovenska država z njim nadaljuje in nadgrajuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije. Orkester Slovenske vojske je tudi reden spremljevalec tradicionalnih prireditev v spomin na pekrske dogodke (VIDEO)

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno