Foto: Daniel Novakovič/STA
Dogodki in prireditvePolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Slovesnost ob Lipi sprave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalne žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah. K ,,Lipi sprave,, pa je položil venec ter podal VIDEO izjavo:

Predsednik republike je 30 let po tem, ko so pred Lipo sprave prebrali predlog Deklaracije o narodni spravi ter ta dan razglasili za dan krivde, sprave in odpuščanja, slovesno posvojil Izjavo sprave z naslovom Slovenska sprava, ki jo je sprejela Slovenska akademija znanosti in umetnosti na dopisni seji med 22. in 25. februarjem 2021.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Ob tem je predsednik poudaril, da Izjava o spravi SAZU v svojem sklepu poziva slovensko javnost, še zlasti njen politični del in vse dejavnike javnega življenja, da se pridruži tej izjavi, jo posvoji in deluje v skladu z njo v skrbi za našo skupno prihodnost.

Predsednik Pahor je povedal, da je bilo v preteklosti za doseganje sprave in preseganje razdora povojnega časa storjeno veliko. Bilo je tudi že več poskusov ‘ubesedenja’ sprave. Izjava »Slovenska sprava – Izjava SAZU o spravi ob 30. letnici samostojne slovenske države« je po besedah presednika Pahorja najbolj temeljit in na ravni ugledne institucije sprejet dokument, ki nagovarja k spravi na najbolj sprejemljiv način.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč