Foto: Pixabay
koronavirusPolitikaSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Prva učinkovita Covid zdravila bi naj bila na voljo Januarja 2022

Ugodni trendi novih okužb in sprejetih v bolnišnicah nakazujejo na umirjanje epidemije

Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da so trendi novo okuženih in sprejetih v bolnišnice ugodni, kljub temu pa je na oddelkih intenzivne terapije več kot tretjina vseh bolnikov, ki so v bolnišnicah. Kot poudarja, gre večinoma za ljudi, starejše od 50 let, ki bi že lahko bili cepljeni. Zato Logar ponovno poziva vse, da se odločijo za cepljenje.

Logar opozarja, da nas umirjanje epidemije ne sme uspavati. Lani v takem času smo imeli v bolnišnicah 36 bolnikov, zdaj jih imamo bistveno več, kar pomeni, da je virusa v sami populaciji več. Kot je dodala, se danes ob pogoju PCT sproščajo številne dejavnosti. Model PCT se uporablja v vseh evropskih državah, ni nekaj, kar bi bilo prisotno samo v Sloveniji. Kot pravi se moramo zavedati, da lahko s tem modelom bistveno prej sproščamo številne dejavnosti, kot bi jih sicer, je dejala Logarjeva in ob tem poudarila, da ne gre za diskriminacijo. Vsak se ima možnost sam odločiti ali se bo odločil za cepljenje ali testiranje. Oboje je v Sloveniji brezplačno in dostopno vsem. Gre za osebno odločitev, je prepričana Logarjeva (video).

Novosti na področju zdravil v primeru covida-19

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je predstavil novosti na področju zdravil, med njimi:

Ivermectin, ki ga uporabljamo kot nadomestno zdravljenje. Še vedno sicer velja, da za samo zdravljenje to zdravilo ni primerno, saj ni znano, kakšen bi lahko bil optimalni odmerek. Klinične študije so za zdaj negativne, a WHO in EMA zato svetujeta razširitev kliničnih študij tako po številu udeležencev kot po stopnji bolezni. Štrukelj poudarja, da to ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo, zato si prizadeva, da bi tudi Slovenija vstopila v mednarodni sistem kliničnih študij ali pa da bi le te izvedli sami.

Molnupiravir: je ena od protivirusnih učinkovin in preprečuje podvojevanje virusa. Tekoči pregled učinkovine je bil narejen že januarja 2021 in še vedno traja, klinične študije, ki so šle iz druge v tretjo fazo, pa še niso pokazale takšne učinkovitosti, da bi to učinkovino lahko registrirali kot zdravilo. Odobritev pa pričakujejo proti koncu letošnjega leta.

Sotrovimap: nadomešča naša protitelesa, ki nastanejo po okužbi ali po cepljenju. Predvidoma naj bi Sotrovimap prišel na trg, če bo dobil dovoljenje novembra ali decembra letos (video).

V tretji fazi trenutno 24 cepiv

V pričakovanju je cepivo CureVac, gre pa za mRNA cepivo. V letošnjem letu naj bi naredili 300 milijonov odmerkov.

Cepivo Sputnik V, ki je podobno cepivoma AstraZenece in J&J, ima nekoliko večjo učinkovitost, ker je sestavljeno iz dveh vektorskih osnov. V petek se je inšpekcijska skupina EME vrnila iz Rusije, kjer so izvajali še zadnje inšpekcijske postopke. Pričakujejo, da bi lahko bilo cepivo Sputnik V bilo na razpolago v EU že junija.

Klasično cepivo Novavax zamuja tako s končnim podajanjem dokumentacije kot s proizvodnjo. EMA bo začela pregled cepiv iz Kitajske – Sinovac in Sinopharm.

Štrukelj postreže še s podatkom iz ZDA, kjer je od 117 milijonov cepljenih z dvema ali enim odmerkom, zbolelo le 9760 oseb. Razmerje je okoli 1 proti 10.000, kar nam veliko pove o učinkovitosti cepiv.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč