Foto: Pixabay
koronavirusSlovenijaSvetV fokusuVideo

(VIDEO) Preverite pred potovanjem v tujino najprej pogoje prehajanja meja

Pred odhodom na potovanje se mora vsak prepričati, kakšne so trenutne razmere in kakšen je trend v posamezni državi, je poudaril vodja konzularne služb Andrej Šter. Vedeti je treba, da dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, ampak ga je treba vzdrževati. Vsak bi moral prispevati k temu. Cepljenje je pri tem najučinkovitejši ukrep, je poudaril vodja konzularne službe pri ministrstvu za zdravje Andrej Šter. Več si poglejte v VIDEO izjavi:

Evropsko digitalno potrdilo bo prav tako zelo olajšal potovanja, saj so se države EU dogovorile za poenotene pogoje pri prehodu meja. V svetu ni veliko primerov, ko bi se države uspele tako dogovoriti, je poudaril Šter.

O trenutnih pogojih vstopa v Slovenijo je podrobno spregovoril namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak. Vlada Republike Slovenije je namreč (povezava): 18. junija spremenila pogoje vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati velja do vključno 27. junija 2021, ključne novosti pa so:

  • uvedba oranžnega in zelenega seznama držav,
  • vse države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, spadajo med oranžne,
  • negativni test PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri negativnem hitrem antigenskem testu (test HAG) ostaja 48 ur,
  • za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Pečjak je poudaril, da mora posameznik ob prihodu z zelenega območja dokazati bivanje na takšnem območju, sicer se šteje, da prihaja z oranžnega oz. rdečega območja. Poudaril je tudi, da bo uvedba evropskega digitalnega potrdila zelo poenostavila potovanja med državami EU, a vseeno je treba pričakovati podaljšan čas pri opravljanju mejne kontrole, še posebej glede na obdobje pred epidemijo.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč