Foto: KPV
SlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 30. obletnici bitke v Trzinu

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj na mostu čez Pšato v Trzinu udeležil slovesnosti ob 30. obletnici samostojne države Slovenije in ob 30. obletnici trzinske bitke z odkritjem spominskega obeležja Edvardu Peperku, padlemu v vojni za Slovenijo. Obeležje sta odkrila predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša, blagoslovil pa ga je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Trzinska bitka je bila prva bitka, v kateri je Slovenija zmagala in zato še toliko bolj pomembna za končni uspeh. Te slovesnosti so se udeležili še minister za obrambo mag. Matej Tonin ter predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.Predsednik vlade je spregovoril o časih osamosvajanja. Poudaril je, da je na današnji dan pred 30 leti potekalo hkrati 75 oboroženih spopadov na različnih koncih Slovenije ter, da za mnoge od teh spopadov takrat nismo niti vedeli. “Nekateri dogodki iz tistega dne pred 30 leti izstopajo, niso bili vsi enako pomembni.” Med pomembnejše sodijo dogodki v Ormožu in Trzinu. Slovenci smo, kot je poudaril premier, takrat uspeli, ker smo večinoma izbrali prave odločitve, tudi v času vojne za Slovenijo. “Tam, kjer je bilo potrebno, smo se borili, kjer je bilo potrebno pogajanje, smo se pogajali, kjer je bilo treba stopiti korak nazaj, smo stopili korak nazaj, kot se je zgodilo ob Brionskem sporazumu.” V Trzinu je prišlo do izraza nesporno dejstvo, da je vojno za Slovenijo Slovenija ubranila obrambna sila, ki je bila sestavljena iz slovenske teritorialne obrambe in slovenske milice oziroma policije. “Brez te enotnosti, ki se je skovala v času manevrske strukture narodne zaščite, bi bili dejansko prešibki.” Več v VIDEO nagovoru predsednika vlade Janeza Janše:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob tej priložnosti odkril spominsko obeležje v čast in spomin Edvardu Peperku, v Trzinu padlemu pripadniku Teritorialne obrambe v vojni za Slovenijo. Pri tem se mu je pridružila družina preminulega – soproga Mojca Peperko, mati Ema Peperko in hči Petra Peperko.Predsednik republike je svečani nagovor ob odkritju spominskega obeležja pričel s povabilom, naj se mu navzoči pridružijo in z minuto molka počastijo spomin na Edvarda Peperka in vse padle hrabre domoljube v osamosvojitveni vojni. Več v VIDEO izjavi predsednika Republike Boruta Pahorja:

Na včerajšnji dan se je predsednik vlade Janez Janša udeležil še slovesne obeležitve 30. obletnice bojnih spopadov med osamosvojitveno vojno, ki se je dogajala na območju Ormoža.Janez Janša se je udeležil tudi slovesnosti ob 30. obletnici samostojne države Slovenije v organizaciji izseljenskega društva Slovenija v Svetu, ki je potekala v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu.Predsednik vlade pa se je udeležil še slovesnosti Svetovnega slovenskega kongresa ob 30. obletnici ustanovnega zbora. Na včerajšnji dan pred 30. leti se je namreč zbralo več kot 500 ustanovnih članov, ki so si zadali, da se Slovenke in Slovenci doma in po svetu povezujejo na področju znanosti, kulture, demokracije. V času osamosvajanja pa so se Slovenke in Slovenci, ki živijo izven meja naše domovine, še posebej zavzeli za priznanje naše države v tujini.

Vir: GOV.si / Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija