Foto: Daniel Novakovič/STA
SlovenijaSvetV fokusuVideo

(video) Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na mednarodni vojaški vaji ,,Zvezdni vitez,, 2021

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal enote zračne obrambe vojsk Slovenije in Združenih držav Amerike, ki v okviru »Defender Europe 2021« sodelujejo na mednarodni vojaški vaji Zvezdni vitez (Astral Knight). Predsednika Pahorja je spremljal načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Predsednik republike je v izjavi za medije spomnil, da bomo v soboto obeležili Dan Slovenske vojske. Prepričan je, da se je pri pripadnicah in pripadnikih Slovenske vojske po sprejetju Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026 okrepil optimizem, saj bo izvrševanje zakona omogočalo stabilno in dolgoročno financiranje. Predsednik Pahor in vrhovni poveljnik meni, da lahko zaradi tega v naslednjih letih pričakujemo višjo oceno o pripravljenosti Slovenske vojske v miru in v vojni.

»Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so vojaški steber naše nacionalne varnosti«, je dejal predsednik Pahor in izpostavil kako pomembno je, da svojo usposobljenost preverjajo v okviru mednarodnih vaj skupaj z našimi partnerji, našimi zavezniki ( več v video izjavi ):

Vaja Zvezdni vitez 2021 poteka od 10. do 21. maja na območju Slovenije, Grčije, Hrvaške in Italije. Enote zračne obrambe bodo zagotavljale varovanje zračnega prostora zavezniških sil na območju delovanja ter preverile medsebojno povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija