Foto: Tamino Petelinšek/STA.
PolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Predsednik Pahor ob državnem prazniku čestital pripadnicam in pripadnikom SV v mednarodnih operacijah in misijah v tujini

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor čestital pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini ob državnem prazniku in 30. obletnici samostojnosti

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal Ministrstvo za obrambo in preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah, ter jim čestital ob dnevu državnosti. V pogovoru sta sodelovala še minister za obrambo Matej Tonin in namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč.

V nagovoru je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor poveljnikom kontingentov Slovenske vojske izrekel iskrene čestitke na predvečer državnega praznika, dneva državnosti, rekoč, naj te čestitke sprejmejo kot predstavniki naših pripadnic in pripadnikov, ki so na misijah in operacijah v prid miru v mednarodni skupnosti. (VIDEO)

Kot nekdanji poslanec prvega sklica slovenskega parlamenta, se je spomnil, »da smo ravno na današnji dan, v skupščini, ki ji radi rečemo Bučarjeva skupščina, sprejeli dokumente, s katerimi je bilo moč ugotoviti, da je Slovenija postala samostojna in neodvisna republika. Tako smo v dobrega pol leta izpolnili nalogo, ki so nam jo ljudje naložili na plebiscitu. Teden dni pred plebiscitom pa je bil izveden prvi postroj v Kočevski reki, ko je takratni predsednik osamosvojitvene vlade izrekel slavne besede, da je zadišalo po slovenski vojski,« je dejal predsednik. Dodal je, da pripadnice in pripadnike Slovenske vojske nagovarja tudi kot dediče slavne Teritorialne obrambe in poudaril, da so morali, že dan po sprejemu dokumentov o samostojnosti, vojaško braniti našo neodvisnost. Takrat so, tako predsednik, zahvaljujoč več dejavnikom, predvsem pa enotnosti, obranili Slovenijo. S pametno diplomacijo na Brionih pa smo konec oktobra dosegli tudi suverenost.

Vrhovni poveljnik je povabil poveljnike v mednarodnih operacijah in na misijah, naj s posebnim ponosom praznujejo dan državnosti tudi kot ponosni dediči slovenske vojske, ki je obranila samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo. Poudaril je, da je počaščen, da jih lahko nagovori na predvečer 30. obletnice, saj je to poseben dan tudi zanje. Dodal je, da je še posebej vesel, ker so bile letos ob predanosti ministra, vlade in razumevanju državnega zbora sprejete pomembne odločitve, ki bodo omogočile, da bodo pripadnice in pripadniki vojske lahko opravljali svoje delo primerno opremljeni, ne le na misijah, ampak tudi v pripravah nanje in tudi ob drugih nalogah. V krajšem pogovoru je predsednika republike kot vrhovnega poveljnika zanimalo, kakšno je stanje precepljenosti pripadnikov SV, ki je sicer kar 70%, kakšni so pogoji, v katerih delujejo in še posebej, kako je poskrbljeno za njihovo varnost. Zahvalil se jim je za skrb, s katero vodijo svoje enote in jih zaprosil, naj pripadnicam in pripadnikom, ki jim poveljujejo, povedo, da svoje naloge opravljajo pod zastavo in grbom naše države ter s tem krepijo naš ugled in skrbijo za mir v svetu.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika