Foto: Quirinale
EvropaSlovenijaV fokusuVideo

(video) Predsednik Pahor in italijanski predsednik Mattarella kmalu v Novi Gorici ter Gorici

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na povabilo predsednika Italijanske republike Sergia Mattarelle mudil v Rimu. Srečanje predsednikov Pahorja in Mattarelle je nadaljevanje rednega dialoga, ki ga predsednika sosednjih in prijateljskih držav vzdržujeta tudi v času epidemije. Predsednik Pahor je bil prvi gost predsednika Mattarelle v tem letu.

V izjavi za medije je predsednik Pahor naznanil, da želita jeseni skupaj obiskati Novo Gorico in Gorico, ki kot “dve Gorici in eno mesto” prinašata čudovito, brezmejno zgodbo Evropske prestolnice kulture 2025. Potrdila sta skupno pokroviteljstvo nad projektom, saj menita, da daleč presega regionalne okvire, je evropski v samem bistvu in ga velja upoštevati kot model sožitja in sodelovanja.

Predsednika sta se posvetila tudi vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu po tem, ko je bila sprejeta odločitev o znatnem zmanjšanju števila poslancev in senatorjev. Po besedah predsednika Pahorja je predsednik Mattarella izrazil pripravljenost, da skrbno spremlja razpravo, da bi slovensko zastopstvo ostalo v italijanskem parlamentu. Predsednika Pahor in Mattarella sta se pogovarjala tudi o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija, in se zavzela za premagovanje razlik in ne njihovo poglabljanje.

Foto: UPRS

Včeraj je predsednik republike obiskal tudi Italijansko društvo za mednarodne organizacije (SIOI) in se srečal s Francom Frattinijem, predsednikom društva, sicer nekdanjim podpredsednikom Evropske komisije in nekdanjim italijanskim zunanjim ministrom. Pogovarjala sta se o aktualnih temah mednarodnih odnosov, s poudarkom na dogajanjih v Sredozemlju, evropski perspektivi Zahodnega Balkana in odnosih Evropske unije z zunanjimi partnerji. Izmenjala sta ocene o spopadanju z epidemijo Covid-19, tako na državni ravni kot na ravni Evropske unije.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa