Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Pred 30. leti je Josef Šimčik bil prva žrtev med vojno za Slovenijo

Mineva 30 let, kar smo postali samostojna in na demokratičnih temeljih oblikovana država Slovenija. Gre za obletnico, ki kar sama po sebi kliče, da se dogodkov, zlasti pa ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, spomnimo z globokim spoštovanjem.

V Mariboru je tako potekala spominska svečanost v spomin na prvo žrtev osamosvojitvenega procesa Josefa Šimčika. Delegacija Združenja VSO je ob obletnici položila venec slave blizu kraja, kjer je pod kolesjem agresorske JLA ugasnilo prvo življenje v vojni za Slovenijo.

Zbrane je nagovoril predsednik Občinskega odbora Združenja VSO Maribor Stanko Kodba. Počastitve so se udeležili tudi član predsedstva Slavko Kmetič, predsednik pokrajine VSO Vzhodna Štajerska Jožef Šterman, Franc Breznik poslanec SDS in pa tudi veteran vojne za Slovenijo ter praporščaki Združenja VSO (VIDEO):

Josef Šimčik končal pod kolesi oklepnika

Med nočnimi pogajanji v stavbi mariborske občine je KOS ugrabil takratnega poveljnika TO za vzhodno Štajersko Vladimirja Miloševića, a so ga naslednji dan izpustili, kar pa ni ustavilo mariborskih domoljubov, ki so še naprej množično demonstrirali pred kasarnami JLA. V popoldanskih urah 24. maja je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanov. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Foto: Twiter

To so bili so domoljubi, ki jim ni bilo mar za lastno življenje, saj so se, tudi goloroki, postavili po robu agresorski jugoarmadi. Kdo se še danes spomni Josefa Šimčika. Na njegovo žrtev za samostojno Slovenijo sicer na pročelju nekdanje kasarne na Ljubljanski cesti v Mariboru opozarja spominska plošča. Sama po sebi napeljuje k kruti misli, da je pri mnogih spomin na te dogodke zbledel.

Povezava do videa ob položitvi venca predstavnikov VSO v Mariboru: (3) Facebook

Mogoče vam bo všeč