FOTO: AFP
Črna kronikaEvropaLokalnoV fokusuVideo

(VIDEO) Poplave v Evropi so minule dni terjale 180 življenj. V Sloveniji na srečo le materialna škoda

Število smrtnih žrtev v poplavah v zahodni Evropi je terjalo 184 življenj, številne gasilske in reševalne enote pa so še vedno na terenu. Nastala materialna škoda je največja v Nemčiji, najbolj prizadete kraje pa je obiskala tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Po poročanju Glasa Amerike so nemški strokovnjaki napovedovali, da se bodo sredi preteklega tedna pojavile močne padavine in poplave, vendar opozorila o morebitni katastrofi državljani niso jemali dovolj resno. Vodja nemške agencije za civilno zaščito Armin Schuster je dejal, da je meteorološka služba države “razmeroma dobro napovedala” nevihto in da je država dobro pripravljena na poplave na večjih rekah.

V okolici Maribora praktično ni bilo kraja, kjer po neurju ne bi bila potrebna pomoč gasilcev

Na Štajerskem in v Pomurju so minuli dnevi bili zaznamovani z nevihtami in močnejšimi nalivi. Marsikje je klestila tudi toča, zalite so bile številne kleti, gasilci pa so po besedah poveljnika Gasilske brigade Maribor opravljali reševanje tam, kjer je v glavnem prišlo do poplav meteorne vode ter udarov strele. Več v izjavi mag. Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor:

Mariborski in okoliški gasilci so tako morali med drugim posredovati na Pobrežju (kjer je zalilo OŠ Draga Kobala), Teznem (kjer je poplavilo vrtec Miš Maš), Zrkovcih, Pekrah, Limbušu, Hočah, Rogozi, Skokah, Račah, Framu, Dupleku, Vurberku, Koreni, na Ptuju, Radizelu, Hotinji vasi, Staršah, Zlatoličju, Brunšviku, Lovrencu na Dravskem polju, Podovi, Brezuli, Marjeti, Lenartu in Zgornjem Porčiču.

Mogoče vam bo všeč