foto: Daniel Novakovič/STA
mednarodni danSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Podelitev najvišjih priznanj Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v sodelovanju z Zbornico zdravstvene in babiške nege SlovenijeZvezo strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije priredil slovesnost ob podelitvi priznanja Angele Boškin za življenjsko delo in zlatih znakov Zbornice – Zveze. Slovesnost ob podelitvi najvišjih priznanj Zbornice – Zveze je tokrat prvič potekala v Predsedniški palači v luči mednarodnega dneva babic, ki ga obeležujemo 5. maja ter mednarodnega dneva medicinskih sester, ki ga obeležujemo 12. maja.

foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru izrazil, da je ta podelitev ena izmed najimenitnejših priznanj prvič potekala prav v Predsedniški palači. Kot že večkrat, je predsednik tudi na tej slovesnosti poudaril, da so medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege, bolničarji, negovalci in babice temelj vsakega zdravstvenega sistema in ključni pri varovanju in ohranjanju zdravja. Njihova nezamenljiva vloga se je še bolj izkazala v času epidemije covida-19, zato se jim je predsednik republike Slovenije Borut Pahor ponovno zahvalil za vse dobro, kar delajo in dajejo družbi. Izrazil je željo, da bi se hvaležnost, izražena s simbolnimi gestami, čimprej preusmerila tudi v stvarne ukrepe za izboljšanje sistema javnega zdravstva (video):

Na slovesnosti je bilo podeljenih deset zlatih znakov in eno priznanje Angele Boškin za življenjsko delo. Zlati znak je najvišje priznanje, ki ga Zveza – Zbornica podeljuje izbranim posameznicam in posameznikom, svojim članom, za pomembne prispevke in dosežke na področju zdravstvene oziroma babiške nege. Zlati znak za leto 2020 in leto 2021 so prejele babica Marija Adamič ter medicinske sestre Tatjana Bočaj, Vida Bračko, Barbara Bukovnik, doc. dr. Radojka Kobentar, Zlatka Lebar, Jolanda Munih, Nataša Piletič, doc. dr. Sanela Pivač in Vesna Svilenkovič. Priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa je prejela Marina Velepič za svoje delo na področju poklicne etike v zdravstveni negi ter za nenehna prizadevanja za razvoj stroke, katere glas je zastopala tako v parlamentu kot pri drugih pomembnih odločevalcih. Priznanje sta ji na slovesnosti podelila predsednik republike Borut Pahor in Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč