Foto: Bor Slana/STA
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(video) Pahor v Črni Gori: “Širitveni proces Evropske unije na Zahodni Balkan potrebuje novo dinamiko”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je sinoči na delovnem obisku v Podgorici sestal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem. Srečanje je bilo namenjeno pripravam na vrh voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process, ki se bodo ob obeležitvi 10. obletnice pobude sestali 17. maja v Sloveniji.

Foto: Bor Slana/STA

Po srečanju je predsednik Pahor v izjavi za medije dejal, da je pobuda Brdo-Brijuni Process najpomembnejša politična iniciativa na področju Zahodnega Balkana, iz katerega je izšel tudi Berlinski proces. Skorajšnje srečanje voditeljev pobude si želi skrbno pripraviti, tudi v luči prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Predsednik Pahor se zaveda, da je to kompleksna naloga, a sta s predsednikom Đukanovićem v pogovoru ocenila, da države članice pobude to kompleksnost same najbolje poznajo (video):

Predsednik Milo Đukanović tudi v prihodnje računa na pomoč Slovenije pri vstopu Črne Gore v članstvo Evropske Unije (video):

Predsednik Pahor je izrazil iskreno upanje, da prihajajoče srečanje voditeljev pobude v Sloveniji uspe, da sporočilo upanja dobi širšo podporo za uveljavitev strategije, stabilnosti, sprave in evropske perspektive, da bomo lahko vsi del evropske družine. “To je edino, kar lahko zagotavlja mir, varnost in blaginjo v tem delu Evrope,” je zaključil predsednik republike.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa