Foto: Bor Slana/STA
EvropaPolitikaSvetV fokusuVideo

(video) Pahor: “S članstvom v EU meje med državami postanejo manj pomembne in ni potrebe po njihovem spreminjanju”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Tirani na delovnem obisku sestal s predsednikom Republike Albanije Ilirjem Meto. Srečanje je bilo namenjeno pripravi vrha voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process, ki se bodo bo 17. maja 2021 v Sloveniji sestali ob obeležitvi njene desete obletnice.

Foto: Bor Slana/STA

Po srečanju je predsednik Pahor v izjavi za medije izrazil iskreno zadovoljstvo, da je imel danes priložnost v dolgem in iskrenem pogovoru spregovoriti s predsednikom in prijateljem Ilirjem Meto o razmerah na Zahodnem Balkanu, ki jim bo posvečeno srečanje pobude Brdo-Brijuni Process. (video):

Po mnenju predsednika republike so voditelji pobude Brdo-Brijuni Process sposobni s svojo lastno izkušnjo in konsenzom najti novo dinamiko, nov zalet in razmislek o širitvenem procesu Evropske unije. Predsednik Pahor pričakuje, da bodo voditelji, k temu si bo tudi sam prizadeval, v zaključnem dokumentu srečanja dali močno in prepričljivo sporočilo o pomenu širitvenega procesa, ki mora biti hitrejši in imeti pred očmi ne le posamezno deželo, temveč celotno območje Zahodnega Balkana.

Udeležbo na srečanju Brdo – Brijuni Process, 17. maja 2021, so potrdili vsi voditelji držav članic pobude: predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović, predsedniki Republike Albanije Ilir Meta, Črne gore Milo Đukanović, Republike Kosovo Vjosa Osmani, Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Republike Srbije Aleksandar Vučić in vsi trije člani predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik (predsedujoči), Šefik Džaferović in Željko Komšić.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa