Foto: Bor Slana/STA
SlovenijaV fokusuVideozgodovina

(video) Pahor odkril spominsko ploščo v Vidmarjevi vili, v kateri je bila pred 80 leti ustanovljena OF

Danes, na predvečer dneva upora proti okupatorju, se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor udeležil spominske slovesnosti v Vidmarjevi vili v Rožni dolini, v kateri je bila na današnji dan pred natanko 80 leti ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda. V spomin na ta zgodovinski dogodek je bila na pobudo veleposlanice Natalie Kauther in veleposlanika Adriana Pollmanna postavljena spominska plošča kot poklon zapuščini vile, ki danes služi kot rezidenca veleposlanikov Zvezne republike Nemčije v Sloveniji.

Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije skupaj z veleposlanico Zvezne republike Nemčije Natalie Kauther odkril spominsko ploščo v počastitev 80. obletnice ustanovitve OF in njene vloge v uporu proti okupatorjem.

Nemška veleposlanica je v svojem nagovoru poudarila svoja opažanja, da si Slovenci še vedno nismo enotni glede tega vojno – zgodovinskega obdobja (video):

Jutri, 27. aprila, na državni praznik, pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec k spomeniku OF v Rožni dolini, skupaj z gospodom Marijanom Križmanom, predsednikom Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija