Foto: Nebojša Tejić/STA
Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Ob dnevu policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji

Junij je za slovensko policijo vsako leto prazničen, saj z različnimi dogodki, proslavami in drugimi aktivnostmi po vsej Sloveniji obeležujejo svoj praznik, dan policije. Letos pa Policija praznuje tudi 30 let svojega delovanja v samostojni Sloveniji. Osrednjo slovesnost s postavitvijo spominske plošče dvema v letu 1991 padlima policistoma so včeraj, 28. junija 2021, priredili na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Holmec, blizu Raven na Koroškem.Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Poglejte si VIDEO izjave:

Potem ko je dr. Anton Olaj 29. januarja letos prevzel funkcijo generalnega direktorja policije, mu je s strani ministrstva za notranje zadeve bil slovesno predan tudi znak generalnega direktorja policije.Marku Gašperlinu, dolgoletnemu pomočniku direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, ki že vse od svoje zaposlitve v policiji leta 1991 dela pretežno na področju mejnih zadev in tujcev, pa je bil podeljen veliki ščit policije z zlato zvezdo.Marko Gašperlin je bil skupaj s sodelavci zaslužen za vzpostavitev sistema upravljanja državne meje in tujske problematike, kar je pred leti prispevalo najprej k vstopu Slovenije v Evropsko unijo in nato v schengensko območje. Intenzivno je bil vključen tudi v projekte črpanja evropskih sredstev in načrtovanje aktivnosti med povečanimi migracijami v letih 2015 in 2016 ter je usklajeval uspešno izvedbo vseh treh dosedanjih schengenskih evalvacij. Dejavno je sodeloval pri predsedovanju naše države Svetu EU leta 2008; enako bo pri tem sodeloval tudi letos. Vrsto let je bil aktiven kot predavatelj na Višji policijski šoli in na Fakulteti za policijsko varnostne vede. Že vse od ustanovitve agencije Frontex je tudi predstavnik v njenem upravnem odboru, od leta 2016 pa kot predsednik tega odbora prispeva k razvoju agencije.

S simbolično postavitvijo spominskih plošč so se poklonili leta 1991 padlim policistom

S slovesnostjo so spomnili na prelomno dogajanje na Holmcu leta 1991, pa tudi na vse zgodovinske dogodke, v katere so bili vključeni slovenski policisti, tedaj miličniki, ki so se ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva skupaj uprli agresiji JLA. Ob tem so se poklonili tudi vsem padlim in ranjenim policistom, ki so pomagali obraniti sanje slovenskega naroda o lastni državi. V bojih za samostojno in demokratično Slovenijo je padlo šest policistov, pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado leta 1991 je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.V spomin na padle policiste so v policiji po Sloveniji letos poimenovali več objektov. Ob včerajšnji priložnosti je bila na nekdanjem mejnem prehodu Holmec, ki se po dveh umrlih policistih odslej imenuje Objekt Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja, slovesno postavljena spominska plošča.V spomin na padlega policista Stanislava Straška je simbolično poimenovana dvorana na PU Ljubljana, v spomin na padlega policista Marijana Doblška bo poimenovan vadbeni center na območju PU Celje, po padlem policistu Francu Šosterju se bo imenovala spominska soba na PU Maribor. V spomin na padlega policista Roberta Hvalca pa smo na stavbi mariborske policijske uprave na Trubarjevi ulici že pred dvema letoma odkrili spominsko ploščo z napisom Dom Roberta Hvalca, po njem pa se že imenuje tudi sejna soba v sosednjem objektu na Marčičevi ulici v Mariboru.

Oglejte si še nekaj utrinkov iz slovesnosti ob 30. obletnici Policije v Holmcu (VIDEO):

Vir: Policija / Foto: Nebojša Tejić/STA

Mogoče vam bo všeč