Foto: Policija
LokalnoSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Novomeški kriminalisti razkrinkali kriminalno združbo

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti več policijskih uprav in Generalne policijske uprave, v torek, 18. 5. 2021, prijeli več osumljencev kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter kaznivo dejanje pranja denarja.

Kriminalno združbo je vodil 36-letni Ljubljančan, ki je bil zadolžen za nabavo prepovedane droge ( tudi iz Dominikanske republike) in je skrbel za organizacijo delovanja hudodelske združbe – osumljence je razporejal in prerazporejal na opravljanje določenih nalog, povezanih s hranjenjem in preprodajo prepovedane droge. Prepovedano drogo je tudi sam prodajal svojim zaupnikom. Prav tako je od enega izmed podrejenih prevzemal denar od izkupička od prodaje. Več podrobnosti v VIDEO izjavi Franceta Božičnika, Policijska uprava Novo Mesto:

Osumljenci so se ukvarjali s prodajo prepovedanih drog v večjih količinah, kakor tudi z ulično prodajo in preprodajo

V torek, 18. 5. 2021, so policisti in kriminalisti na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Krškem pri osumljencih opravili 18 hišnih preiskav. Pri teh so odkrili skladišče, kjer so zasegli nekaj manj kot 79 kg različnih prepovedanih drog, namenjenih oskrbi slovenskega tržišča, in sicer kokaina, heroina, amfetamina, sredstva za mešanje oz. povečanje količine paracetomol, stiskalnic, kalupov in ostale opreme za mešanje in ponovno stiskanje ter pakiranje prepovedanih drog.

Skupaj so kriminalisti pridržali 17 osumljencev, slovenskih državljanov, ki so jih ovadili za 16 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo; 9 osumljencev so privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Krško. Preiskovalni sodnik je za deveterico odredil pripor.7 osumljencev iz te združbe so kriminalisti ovadili tudi za kaznivo dejanje pranja denarja. Z drugimi, zaenkrat še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, so v obdobju ( najmanj) od 1. 6. 2019 do 24. 8. 2019 organizirali in sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog. Več v VIDEO izjavi Uroša Lavriča:

Slovenska policija obravnavala več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, storjenih v okviru organizirane kriminalitete

Odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj, ki jih izvršujejo mednarodne organizirane kriminalne združbe, je ena od prednostnih nalog slovenske policije. Trgovina s prepovedanimi drogami, ki prinaša kriminalnim združbam ogromen zaslužek, ki ga poskušajo nato ”oprati” oz. legalizirati, je zato najpogostejši predmet kriminalističnih preiskav s področja organizirane kriminalitete. V zadnjem obdobju ima večina preiskav s področja prepovedanih drog mednarodne razsežnosti, zaradi česar je mogoče trgovino s prepovedanimi drogami učinkovito omejevati le z okrepljenim sodelovanjem vseh vpletenih držav, tako v okviru policijskega, kakor tudi pravosodnega sodelovanja.

Mednarodno sodelovanje je zato ključnega pomena za uspeh preiskav, pri čemer gre tako za skupno preiskovanje konkretnih zadev, kot tudi za izmenjavo operativnih podatkov preko varnih kanalov Interpola in Europola.

Vir: Policija

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno