koronavirusSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Največja žrtev epidemije so domovi za starejše – cepljenje je rešitev

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 3537 PCR testov in 39436 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 718 novih okužb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 737, včeraj je znašalo 785.

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič je dejala, da je prišlo do povečanega števila okuženih v Domu starejših občanov Trbovlje, prav tako je pritisk na bolnišnicah še vedno zelo velik. Poudarila je tudi, da bomo le s cepljenjem epidemijo zamejili.

Po besedah državnega sekretarja na MDDSZ Cveta Uršiča so največje žrtve epidemije ravno domovi za starejše. Na vrhuncu epidemije je bilo med stanovalci domov v enem tednu več kot 1150 okuženih in več kot 430 okuženih zaposlenih. Zahvaljujoč testiranju, cepljenju in osveščanju vseh pristojnih institucij se je število okuženih v pomladanskih mesecih, glede na število okuženih konec lanskega leta, bistveno zmanjšalo. Tako je bilo v tednu od 5. do 11. aprila vseh okuženih stanovalcev 9 in vseh okuženih zaposlenih 19. Zahvalil se je vodstvu domov, zaposlenim in stanovalcem, ker so se odločili za cepljenje.

Poudaril je, da domovi, ob upoštevanju vseh ukrepov, za obiskovalce ostajajo odprti. Državni sekretar je vse zaposlene in oskrbovance v domovih tudi pozval k cepljenju.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč