LokalnoV fokusuVideoŽivljenje

(VIDEO) Na Mariborskih tržnicah vemo kaj kupujemo, zato podpirajmo lokalno pridelavo

Osnovno vodilo upravljanja s tržnično dejavnostjo je zagotavljanje in povečanje stopnje samooskrbe s hrano v mestu. Namen je zagotavljati prehransko varnost, torej dostopnost do kakovostne hrane na celotnem območju mesta.

Mariborska tržnica deluje na petih lokacijah in se lahko s ponosom pohvali z veliko ponudbo lokalno pridelanega sadja in zelenjave, mesa, mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter veliko paleto dodatnih lokalno pridelanih produktov. Na tržnici prodaja 180 pogodbenih lokalnih pridelovalcev, ki s svojo ponudbo zdrave lokalne hrane oskrbujejo meščane skozi vse leto.

Na osrednji tržnici so prodajalci organizirani v pet sektorjev, tako da imajo kupci pregled nad izvorom in načinom pridelave posameznega blaga. Največji je sektor pridelovalcev vrtnin, na katerem so lokalni pridelovalci sadja in zelenjave. Sledijo mu sektor trgovcev, vrtnarjev, dodatne ponudbe in tekstilcev. Ob petkih pa boste lahko na zgornjem platoju tržnice našli Ekološko pridelano hrano, ki jo ponujajo člani združenja ekoloških pridelovalcev. Na osrednji tržnici je tudi Mlečno mesni paviljon, kjer prodaja enajst lokalnih kmetij.

V času epidemije je tržnica obratovala ves čas nemoteno. V podjetju Snaga, ki je upravljalec mariborskih tržnic si prizadevajo, da v veljavi sprejetih ukrepov za preprečevanja okužbe s Covid 19 zagotavljajo kupcem varen nakup, prodajalcem pa omogočamo prodajo sezonskih produktov, saj se zavedajo, da je lokalna samooskrba pomemben del v zagotavljanju zdrave in kvalitetne hrane, ta pa je pogoj za zdravje ljudi. Več v video izjavi vodje sektorja Mariborskih Tržnic:

Pomemben vidik v upravljanju tržnične dejavnosti je tudi ozaveščanje meščanov o nevarnem vplivu plastične embalaže in ostalih odpadkov za na naš planet. Zato si z različnimi akcijami prizadevajo kupce navaditi na lastne nakupovalne torbe, košare, ali vrečke iz recikliranih materialov. Tako so pripravili delavnico, na kateri so šivali nakupovalne vrečke iz neuporabnih tkanin, skupaj z ZPM pa so v mesecu septembru pripravili akcijo Vrečka srečka, na katero se je odzvalo veliko število prostovoljcev, ki so za njih zašili vrečke iz starih zaves. Prav posebej se je izkazala ga. Alojzija Huber iz Goričkega, ki je sama zašila preko 1000 vrečk, vse so pa prostovoljke ZPM razdelile njihovim kupcem.

Vir: Snaga d.o.o.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno