Foto: Policija
LokalnoSlovenijaV fokusuVideo

(video) Murskosoboški policisti zasegli kar 400kg prepovedanih drog

V torek, 13. aprila 2021, so murskosoboški kriminalisti skupaj z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave končali eno izmed najbolj zahtevnih kriminalističnih preiskav zoper organizirano kriminalno združbo štirih oseb. Kriminalisti so v preiskavi zasegli okoli 400 kg prepovedanih drog, kar je eden izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji.

V 15-mesečni policijski preiskavi, ki je potekala v Sloveniji, so kriminalisti začeli preiskovati kazniva dejanja s klasičnimi oblikami policijskega dela z zbiranjem obvestil, kasneje pa so v preiskavo vključili tudi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. V tem času je bilo v sodelovanju s policisti iz Nemčije, Avstrije in Estonije v tujini zaseženih okoli 5 kg različnih prepovedanih drog in preko 4500 kosov tabletk ecstasy. Na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Murski Soboti so tako kriminalisti in policisti 13. aprila 2021 opravili tri hišne preiskave ( dve na območju PU Maribor in eno na območju PU Ljubljana) pri štirih osumljenih osebah, starih od 28 do 43 let. Tri osebe so z območja PU Maribor, ena oseba pa z območja PU Ljubljana. V torkovi zaključni akciji je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Murska Sobota, Maribor in Ljubljana, skupaj s kriminalisti iz Uprave kriminalistične policije iz Generalne policijske uprave.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je imela kriminalna združba zelo dobro organizirano mrežo preprodaje prepovedanih drog po celem svetu, ki je potekala izključno prek črnih tržnic na temnem spletu ( darknetu). Plačila za nakupe prepovedanih drog pa so se vršila izključno z uporabo kriptovalut. Cena kokaina je bila 40.000 evrov za kg, heroina 9000 evrov za kg, metamfetamina 16.000 evrov za kg, cena tabletke ecstasy (MDMA) se je gibala od enega do dveh evrov, odvisno od količine nakupa. Cena speed paste pa je bila 1300 evrov za kg.

Foto: Policija

Vsak posameznik v kriminalni združbi je imel posebej določeno vlogo:

  • vodja združbe je prek temnega spleta na različnih tržnicah prodajal in ponujal raznovrstno paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi drogami. Prav tako je skrbel za nabavo predhodnih surovin, s pomočjo katerih so izdelovali amfetamin,
  • ostali člani združbe pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk, ki so potekale izključno prek pošte. V nekaterih primerih so člani združbe prepovedano drogo dostavljali tudi osebno, predvsem v sosednjo Avstrijo.

Foto: Policija

Štirim osumljenim osebam je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predpisana kazen zapora od enega do 10 let. Za kvalificirano obliko po tretjem odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od pet do 15 let.

Vir: Generalna policijska uprava Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno