Foto: Pixels
koronavirusSlovenijaSvetVideoZdravje

(video) Minister za zdravje Janez Poklukar ob svetovnem dnevu zdravja

Na današnji dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). Organizacija letos v ospredje postavlja neenakosti v zdravju pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. V času pandemije COVID-19 so po zagotovilih ministra vsi bolniki dobili potrebno oskrbo, zdravstvo se je odlično izkazalo v krizni situaciji. Okoliščine v zadnjem letu so pustile posledice na duševnem zdravju, kar bo terjalo okrepljeno delovanje na tem področju. Vso pozornost bo zdravstveni sistem namenil preprečevanju in obvladovanju kroničnih bolezni, vključno z rakom, saj so se podatki o dejavnikih življenjskega sloga, ki vplivajo nanje, poslabšali.

Predstavitev preventivnega ukrepa samotestiranja dijakov in učencev bo izvedena konec tedna na sestanku z ravnatelji, v naslednjem tednu pa še z ravnatelji osnovnih šol. Velik poudarek pri samotestiranju je na prostovoljni uporabi, zato pravilu iz Avstrije, kjer je to pogoj za udeležbo pri pouku v živo, v Sloveniji ministrstvo ne bo sledilo. Periodično samotestiranje ima velik učinek na zmanjševanje števila pozitivnih primerov.

O spremembah v semaforju sproščanja ukrepov je prezgodaj govoriti, saj razprava s člani vlade še ni bila opravljena. Edina sprememba, ki jo je že možno potrditi, je odpiranje šol z 12. aprilom, kar je prioriteta te vlade.

( Video ): Minister Poklukar: ,,Zdravstvo se je v krizi odlično izkazalo, okrepili bomo delovanje na področju duševnega zdravja”

Vir: Urad Vlade RS

Mogoče vam bo všeč