koronavirusSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Logarjeva: Upoštevajmo ukrepe, ki jih lahko izvajamo sami

Včeraj je bilo opravljenih 1605 PCR testov in 6576 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 234 novih okužb. Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 785, včeraj je znašalo 792, v soboto pa 801. V naših bolnišnicah je včeraj umrlo 7 oseb.

Situacija v splošni populaciji se v zadnjem tednu umirja, je uvodoma pojasnila Mateja Logar. Ukrepi, ki smo jih izvajali od 1. do 11. aprila, kažejo svoj učinek. Seveda se ta učinek še ne kaže pri bolnikih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje in zdravljenje v intenzivnih enotah. Kljub temu, da se sproščajo številne dejavnosti, moramo ob njih upoštevati dodatne ukrepe, ki jih lahko izvajamo sami, kot je nošnja maske, tudi v odprtih prostorih, kadar ne moremo zagotoviti ustrezne razdalje. Druga zadeva je higiena rok: umivanje z milom ali razkuževanje. Pomembno je tudi prezračevanje prostora, vsako uro vsaj za 15 minut. Več v video posnetku:

V nadaljevanju je Logarjeva pojasnila razliko med samoizolacijo in karanteno. Samoizolacija velja takrat, ko človek zboli in mora biti v domači oskrbi oziroma okolju. Zadošča, da traja 10 dni. Karantena pa je ukrep, s katerim preprečujemo, da oseba, ki je bila v stiku z okuženim ne pride v stik z ostalimi. Z vsemi naštetimi ukrepi lahko vplivamo na širjenje virusa.

Vsak od nas je zelo pomemben člen v verigi prenosov, ki omogoča, da se veriga prekine, da ne pride do dodatnega širjenja in da se epidemija začne ustavljat, je v zaključku izpostavila Logarjeva.

Vir: Urad vlade Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč