Foto: Pixaby
mednarodni danSlovenijaV fokusuVideoZdravje

(video) Letošnji praznik medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege pod geslom: »Glas medicinskih sester – vizija za prihodnost zdravstva«

Zaposleni v zdravstveni negi tudi letos obeležujejo svoj praznik, mednarodni dan medicinskih sester, ki ga ta nepogrešljiv kader praznuje 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale, ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva, saj je je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in mejnik v poklicu medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic.

Prvič je bila ideja o praznovanju dneva medicinskih sester objavljena leta 1953, vendar se ta mednarodni dan praznuje od leta 1965. Leta 1974 se je Mednarodni svet medicinskih sester odločil, da bo ta praznik praznoval 12. maja, na rojstni dan Florence Nightingale.

Foto: Pixaby, Florence Nightingale

Nagovor iz vodstva UKC Maribor

Ob tej priložnosti je svoje kolege nagovorila mag. Hilda Rezar, pomočnica direktorja UKC Maribor za zdravstveno nego (video):

Video čestitka in majhna pozornost župana Občine Velenje

Na mednarodni dan medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol v preteklosti ob tej priložnosti povabil na sprejem zaposlene v Zdravstvenem domu Velenje, Domu za varstvo odraslih Velenje in Bolnišnice Topolšica. Ker letos to zaradi epidemije koronavirusa ni mogoče, bodo danes kot pozornost v vse tri institucije dostavili sladko darilce Čokoladnice Lucifer s čestitko župana in zahvalo za ves trud ter prizadevnost zdravstvenih delavcev. (video)

Slovenske medicinske sestre se dnevno vključujejo v vse cilje trajnostnega razvoja na vseh ravneh zdravstvenega varstva ter tudi socialnega skrbstva. Pomembno prispevajo tudi k izboljšanju zdravja in preprečevanju bolezni prebivalcev Slovenije. So edina poklicna skupina, ki je ob pacientu 24 ur na dan, vse dni v letu, paciente pa spremljajo skozi vsa življenjska obdobja.

Ker se zavedajo svoje odgovornosti, vse glasneje opozarjajo na svoje in pacientove pravice. Osnovna pravica vsakega pacienta je namreč varna, kakovostna in strokovna zdravstvena obravnava, ki jo lahko medicinske sestre zagotavljajo le, če jih je dovolj. Podatki pa kažejo, da je samo v bolnišničnih okoljih skoraj 25 odstotkov premalo medicinskih sester.

Foto: Ukc MB

Kljub pogosto zahtevnim in napornim pogojem dela slovenske medicinske sestre še vedno strokovno in zavzeto, z optimizmom ter s predanostjo izvajajo svoje poslanstvo, to je skrb za sočloveka.

Vir: Ukc MB, Občina Velenje, ZD Novo Mesto

 

Mogoče vam bo všeč