Foto: Thierry Monasse/STA"
EvropaPolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Konkreten dialog med Pahorjem ter predsednikom Evropskega parlamenta Sassolijem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je mudil na obisku v Bruslju, kjer se je srečal z najvišjimi predstavniki Evropske unije. Dopoldne se je najprej sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, s katero sta odkrito in vsebinsko spregovorila predvsem o prihajajočem slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije.

V nadaljevanju se je predsednik Pahor sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem. Predsednik Pahor je poudaril pomen povezovalne vloge, ki jo ima Evropski parlament. Ocenil je, da bo Slovenija v vlogi predsedujoče Svetu EU naredila vse, da bo njeno predsedovanje kar najbolj uspešno. Predsednik Sassolli je izrazil zadovoljstvo, da se stopnja zaupanja v EU zadnjem času spet nekoliko krepi. Omenil je, da ve za razhajanja v Sloveniji, ki so se pokazala v pogledih na vprašanja medijske svobode ali pa ob neimenovanju delegiranih javnih tožilcev. Predsednik Pahor je spomnil, da ob vsaki priložnosti v javnosti opozori na pomen svobode medijev in tudi, da je večkrat pozval vlado, naj uredi sistemsko financiranje STA in da pričakuje, da se bo postopek za imenovanje delegiranih tožilcev v kratkem zaključil. Več v video izjavi predsednika Pahorja:

Predsednik Sasolli je predstavil priprave na prvo plenarno zasedanje Konference o evropski prihodnosti, ki bo 19. junija. Sogovornika sta soglašala, da si konferenca zasluži resno, odgovorno in vključujočo razpravo in da ji je treba nameniti dovolj časa. Strinjala sta se tudi, da ne gre vsega prelagati na konferenco o evropski prihodnosti in da se morajo države tudi same resno lotiti premislekov in prirejati lastne razprave. Glede načrta za okrevanje in odpornost sta ocenila, da bo okrepil Unijo, če ga bodo države članice razumele kot pomemben vzvod za oživitev gospodarstva in ga bodo znale izkoristiti za prehod v trajnostni razvoj.

Predsednik Pahor je predsednika Evropskega parlamenta Sassolija seznanil z nedavnim vrhom pobude Brdo – Brijuni Process, razpravo na njem in zaključki, zapisanimi v Deklaraciji Brdo. Predsednik Sassoli je potrdil pripravljenost Evropskega parlamenta za resno razpravo o hitrejši širitvi EU, v katero bi vključili tudi nacionalne parlamente. Dodal je, da je nedavno gostil srečanje predsednikov parlamentov iz regije Zahodnega Balkana.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa