Foto: Pixaby
GospodarstvoKmetijstvoPolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(video) Kaj prinašajo spremembe v slovenski davčni zakonodaji

Vlada je včeraj sprejela spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, spremembe Zakona o dohodku pravnih oseb in Zakona o dohodnini pravnih oseb. Skupna točka vseh treh zakonov je poenostavitev, lažje obračunavanje davkov za davčne zavezance, lažje kupovanje za potrošnike in večja konkurenčnost v gospodarstvu. Spremembe in novosti v davčni zakonodaji je predstavil minister za finance mag. Andrej Šircelj.

Zakona o davku na dodano vrednost ( DDV )

Sprememba prinaša novost, da izročitev računa v trgovini ne bo več obvezna, zato bo poslovanje enostavnejše. Sprememba Zakona o davku na dodano vrednost je pomembna za kmete, saj ne bodo več obvezni davčni zavezanci. Pomembna je tudi direktiva EU, ki določa skupno točko za blago, ki bo prišlo iz tretjih držav v EU in se bo prodajalec tega blaga lahko registriral v eni državi. Poenostavili bodo tudi evidence in obračune, ki sta bistveni za davčne zavezance. (video)

Zakon o dohodku pravnih oseb

Uvaja se določba in prinaša nove olajšave pri zaposlovanju deficitarnih poklicev. Kateri bodo ti poklici, bo določeno v posebnem pravilniku, ki ga bosta pripravila Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Uvaja se nova olajšava za tiste pravne osebe, ki bodo investirale v digitalno oziroma zeleno preobrazbo. (video)

Zakon o dohodnini prinaša povečanje splošne olajšave

Ta temelji na nujnih življenjskih stroških. V letu 2022 bi znašala 4.500 evrov, leta 2023 bi znašala 5.500 evrov in 2024 bi znašala 6.500 evrov. V letu 2025, ko bo ta olajšava 7.500 evrov, bi bil neto dohodek povečan za 1000 evrov za povprečno plačo. (video)

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč