koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Eksponentna rast epidemiološke krivulje v Sloveniji se ustavlja

V nedeljo je bilo opravljenih 1.484 PCR testiranj. Pozitivnih je bilo 287 testov, kar je 19,3 odstotka. V zadnjih sedmih dneh, od velikonočne nedelje naprej, je po dnevih bilo zabeleženo naslednje število pozitivnih primerov: nedelja (283), ponedeljek (273), torek (1189), sreda (1527), četrtek (1279), petek (1250), sobota (548) in kot rečeno včeraj 287. V nedeljo je bilo opravljenih tudi 5.850 hitrih antigenskih testov. V državi je (znanih) aktivnih covidnih primerov 13.819. Štirinajstdnevna incidenca znaša 654 primerov na 100.000 prebivalcev. V bolnišnicah je hospitaliziranih 636 oseb, od tega na intenzivni negi 142. Umrlo je 7 ljudi.

Na ministrstvu za zdravje z zmernim optimizmom ugotavljajo, da so številke pozitivnih covidnih primerov v zadnjih dneh lahko pokazatelj, da se je eksponentna rast epidemiološke krivulje ustavila, je povedala dr. Mateja Logar. Se pa bodo bolj konkretni učinki delne zaustavitve javnega življenja pokazali do konca tega tedna.

Naslednji teden bo država prešla nazaj na regijski princip sproščanja ukrepov, zato bodo glede na dosežene številke sedemdnevnega povprečja pozitivnih primerov, nekateri deli države lahko prešli v oranžno fazo sproščanja ukrepov. S tem se bodo na primer odprle terase in zunanji deli lokalov. Glede cepljenja je Slovenija trenutno nad evropskim povprečjem, bo pa dobavljenega cepiva v maju in juniju še več.

Prebolevniki so po ugodnostih res izenačeni s cepljenimi osebami, kar sproža celo posamezne primere, ko se osebe želijo okužiti, da bi s tem bolezen prebolele. Zato svetovalna skupina razmišlja, da bi te osebe izločili iz ugodnosti, ki so jih trenutno deležni.

Za samotestiranje učencev in dijakov je stroka mnenja, da je bolj racionalno testiranje izvajati v šolah kot doma. Glavni namen tega ukrepa je, da se želijo s testiranjem odkriti tisti, ki še niso razvili simptomov, a virus že prenašajo na druge.

Na intenzivni terapiji v UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 1/3 vseh slovenskih intenzivnih bolnikov. Oddelek je vzpostavljen v jeseni leta 2020 v prenovljenih prostorih, ki izstopa po svoji velikosti in s tem tudi po številu takih bolnikov na enem samem mestu. Bolniki, ki Covid preživijo, so zelo prizadeti in potrebujejo veliko naporov, da se spet vrnejo v normalno življenje. Dr. Tomaž Vovko opaža, da je težjih potekov bolezni pri mlajših bolnikih več, zato to posredno pripisujejo vplivu angleške različice virusa, ki je za potek bolezni bolj nevarna. Ostaja pa o bolezni še naprej več neznank, kajti niso še znane dolgoročne posledice, ki ga Sars-Cov2 lahko pusti na človeku.

Kakšno pa je Covid stanje v UKC Maribor?

Število vseh hospitaliziranih Covid bolnikov znaša 121, od tega je na intenzivnem zdravljenju 29 pacientov, na akutnem oddelku pa 92 pacientov.

Vir: Urad vlade Republike Slovenije, Ukc Maribor

Mogoče vam bo všeč