Foto: Daniel Novakovič/STA
PolitikaSlovenijaV fokusuVideo

(VIDEO) Dan slovensko – britanskega prijateljstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in parlamentarna državna podsekretarka Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ministrica za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton sta na posebni slovesnosti v Gornjem Suhorju pri Vinici obeležila Dan slovensko-britanskega prijateljstva. Dogodek sovpada z obeležitvijo 100. rojstnega dne letos preminulega princa Filipa, vojvode Edinburškega, ki je z britansko kraljico Elizabeto II. leta 2008 obiskal Slovenijo.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je dejal, da je dogodek 31. marca 1945, ko so domačini pomagali preživelim pilotom Kraljevih letalskih, močno zaznamoval kraj, ki danes predstavlja stičišče slovensko-britanskega prijateljstva. Več v video izjavi:

Veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler je v govoru v slovenskem jeziku izrazila zadovoljstvo, da lahko skupaj praznujemo dan slovensko-britanskega prijateljstva. Dejala je, da se je v Gornjem Suhorju pri Vinici odvila zelo posebna zgodba, ki opominja na dolgoletne vezi, ki povezujejo obe državi, in vrednote, ki jih delimo: pogum in prijaznost. (VIDEO)

Parlamentarna državna podsekretarka Združenega kraljestva in ministrica Wendy Morton je dejala, da je zgodba, ki se je zgodila tukaj, mogočen primer našega prijateljstva, ki se je stkalo v najtežjih razmerah. Izpostavila je tudi sijajne primere in področja, na katerih se je slovensko-britansko prijateljstvo nadaljevalo, poglabljalo in nadgrajevalo. Gospa Morton je poudarila, da državi v letu 2021 še posebej tesno sodelujeta na področju podnebnih sprememb – Slovenija kot predsedujoča Svetu EU in Združeno kraljestvo kot gostitelj podnebnega vrha COP26.

Predsednik republike Borut Pahor se je v slavnostnem govoru zahvalil vsem, ki skrbijo, da je spominska plošča slaven pomnik prijateljstva in solidarnosti v najbolj zahtevnih in tragičnih časih. Več v video izjavi:

Predsednik Pahor in ministrica Morton sta položila venec ob spominsko ploščo v spomin britanskim letalcem

Dan slovensko-britanskega prijateljstva” sta razglasila predsednik Pahor in Njegova kraljeva visokost princ Edward grof Wesseški ob uradnem obisku britanskega princa v Sloveniji leta 2019, z željo, da bi ta dan postal tradicionalen. Leta 2018 sta predsednik Pahor in veleposlanica Honey v Gornjem Suhorju pri Vinici odkrila spominsko obeležje zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika