Foto: Pixaby
koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Cepljenje ni več omejeno na prednostne skupine

dr. Bojana Beović: Slovenija zagotavlja varen in učinkovit način cepljenja

Na področju cepljenja proti Covid-19 se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, je uvodoma poudarila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Dodala je, da v Sloveniji smiselno upoštevajo nova spoznanja ter s tem prebivalcem Slovenije zagotavljajo kar najbolj varen in učinkovit način cepljenja.

Razmik med odmerkoma cepiva podjetja AstraZeneca

Po določilih EMA naj bi posameznik drugi odmerek tega cepiva prejel po štirih ali 12 tednih po prvem cepljenju. Kasnejše raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom bolj učinkovito, če dobi oseba drugi odmerek po 12tednih, kot pa če bi ga dobila šest tednov po prvem cepljenju. Zato velja priporočilo, naj bodo osebe cepljene z drugim odmerkom po dvanajstih tednih. Cepivo podjetja AstraZeneca je zelo učinkovito že po prvem odmerku, je poudarila Beović in tudi Evropska agencija za zdravila navaja, da zaščita nastopi tri tedne po prvem odmerku. Ta zaščita ostane enako dobra vsaj 3 mesece, to je do drugega odmerka, ki ga svetujejo po 12 tednih.

Cepljenje prebolevnikov

Ko nekdo Covid-19 preboli, je proti tej bolezni vsaj nekaj časa imun. Cepljenje takih oseb je smiselno šele, ko pričakujemo, da se bo imunost zaradi cepljenja že zmanjševala. To je zaenkrat po 6 do 8 mesecih. Ko je imunost po preboleli bolezni še prisotna, je torej smiselno cepljenje samo z enim odmerkom, saj bolezen že deluje kot prvi odmerek, njegov učinek pa z dejanskim cepljenjem samo poživimo. Beović je tudi poudarila, da so prebolevniki s hudo imunsko motnjo vedno cepljeni z dvema odmerkoma.

Evropska agencija za zdravila bedi nad neželenimi učinki vseh cepiv, trenutno po objavah v tujih medijih posebej analizirajo okvare živčevja, ki nastanejo po cepivu AZ in vnetje srca po cepivu PB. Pri okvarah živčevja gre za neželene učinke, ki jih poznamo tudi pri drugih cepivih, ti pa so res izjemno redki. (video):

Franc Vindišar: Morda že v tem tednu zmanjševanje število Covid bolnišnic

Jeseni 2020 je ministrstvo za zdravje pripravilo spletno aplikacijo za aktualno spremljanje stanja v vseh bolnišnicah, ki so opredeljene kot COVID bolnišnice. Vanjo se tako ob spremembah stanja tekoče vpisujejo vse spremembe števila hospitaliziranih v vsaki bolnišnici z ločenim prikazom navadnih in intenzivnih postelj. Vzporedno so navedene kapacitete za obe navedeni stopnji oskrbe za vsako bolnišnico.

Za razliko od drugega vala, ko je bil povprečen delež intenzivnih postelj okoli 17 odstotkov vseh hospitaliziranih bolnikov, se je ta delež v tretjem valu dvignil vse do 25 odstotkov. Zato je bilo treba izdelano strategijo za zagotavljanje potrebnih kapacitet in določanje COVID bolnišnic ustrezno prilagoditi, je poudaril Vindišar (video):

Trenutno stanje je ugodno, je dejal državni sekretar, saj trendi števila hospitaliziranih nakazujejo zniževanje tako na standardnih kot tudi na intenzivnih posteljah. V tem tednu se bodo na osnovi števila hospitaliziranih lahko dodatno zmanjšalo skupno število kapacitet in predvidoma tudi že število COVID bolnišnic, meni Vindišar.

Tako bo omogočenih več kadrovskih kapacitet za izvajanje ostalih NECOVID programov. Po podatkih posameznih bolnišnic so namreč redni programi precej okrnjeni, predvsem na področju operativnih dejavnosti, nekoliko manj na področju internistke.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč