Foto: Pixabay
koronavirusSlovenijaV fokusuVideo

(video) Cepljenje je priprava na jesensko obdobje

Jelko Kacin: Naj nas sproščanje ukrepov ne zavede

Da bi bili jeseni pripravljeni na obdobje, ko bo virus znova bolj agresiven, se je treba cepiti in kot narod doseči precepljenost v zadostnem obsegu. Cepiti se moramo sedaj, je poudaril Kacin, da bomo v nadaljevanju leta dovolj odporni in varni.

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s 1. odmerkom je že blizu 30 odstoten z drugim odmerkom pa 15 odstoten. Vedno znova pozabljamo, da je med nami tudi veliko prebolevnikov, teh je več kot 200 tisoč, zato je delež tistih, ki so protitelesa razvili brez cepiva, ker so sami zboleli in COVID-19 preboleli, tudi velik in upoštevanja vreden. V odgovoru na novinarsko vprašanje je poudaril, da so prebolevniki še naprej prednostna skupina.

Napovedal je, da bodo v cepilnih centrih ta teden pri cepljenju porabili precej več kot sto tisoč odmerkov štirih različnih cepiv. Z vidika organizacije je izpostavil in pohvalil organizacijo v cepilnem centru Celje. (video izjava):

Dejal je tudi, da k novi aplikaciji za cepljenje pristopa vse več cepilnih centrov, saj njena uporaba močno poenostavlja delo osebja v centrih. Cepljenje (ezdrav.si) po njegovih besedah predstavlja tudi velik in pomemben prispevek k digitalizaciji zdravstva nasploh.

Foto: Reuters

Cepiva AstraZeneca bo dovolj za vse

Ob zapletih s cepivom AZ na evropski ravni je ponovno pojasnil, da Evropska komisija v imenu vseh 27 držav članic EU, tudi Slovenije, s sodno izterjavo zahteva dobave 90 milijonov pogodbenih odmerkov AZ.

Zagotovil je, da je cepiva AZ dovolj za vse, ne le za drugi odmerek, ampak tudi za nadaljevanje cepljenja. Ta teden se po njegovih besedah sicer največ cepi s Pfizerjem skoraj 52 %, na drugem mestu je AZ 34 %, sledi Janssen s skoraj 9 %, najmanj pa je oz. bo Moderne, le 6 %. (video)

Logistični koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin se je ob tem tudi zahvalil vsem, ki so se že cepili ali pa so že prijavljeni na cepljenje in čakajo na termin. Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep pri zamejevanju širjenja COVID-19 in preprečevanju jesenskih izbruhov virusa in bolezni.

Vir: Gov.si

Mogoče vam bo všeč