EvropakoronavirusSlovenijaVideo

(video) Cepivo AstraZeneca je varno in učinkovito

Po besedah Boruta Štruklja iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je poročilo Evropske agencije za zdravila (EMA) o resnih stranskih učinkih po cepljenju s cepivi AstraZeneca premalo natančno. Posredno je s tem agencija prenesla odgovornost o uporabi tega cepiva po starostnih skupinah na nacionalne agencije za zdravila, ki se bodo sedaj verjetno različno odločale glede uporabe. Iz poročila agencije izhaja, da se 1 primer pojava krvnih strdkov zgodi na 300.000 tisoč cepljenj oziroma se zgodi 1,4 smrti na 1 milijon izvedenih cepljenj.

Za to cepivo se je v kliničnih študijah pred registracijo izkazovala večja učinkovitost pri mlajših od 60 let, zato se je cepljenje najprej priporočalo prav tej starostni skupini. Kasneje pa se je med cepljenjem izkazalo, da je učinkovitost tudi pri starejših velika, zato se sedaj priporoča tudi za starejše nad 50, 55 ali 65 let, pač različno od države do države.

Ob posameznih pacientovih bolezenskih diagnozah se lahko zdravnik odloči in osebi odsvetuje cepljenje. Je pa učinkovitost cepljenja po prvem odmerku že 50-odstotna, zato se posameznik lahko odloči tudi samo za 1 odmerek. Med pojavom krvnih strdkov pri ženskah in s tem posledično večjo verjetnostjo pojava strdkov pri istih osebah zaradi cepljenja z navedenim cepivom ni povezave.

Vir: Urad Vlade RS

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa